hirdetés

A tavalyinál is jobb évjárat jöhet össze a szekszárdi borvidéken. Sőt egész Magyarországon a becslések alapján jó termést várnak a gazdák. 
szőlőBár idén is volt sok izgalma a szőlősgazdáknak, hisz bőven volt tavaszi fagy, nagy nyári viharok, kártevők sokasága, a gazdák aggodalma alaptalan volt. Úgy tűnik, nincs ok az aggodalomra, a borászok szerint jó minőségű termést hoztak a korai érésű szőlőfajták, így a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér is.

A hegyközségi elnök, Nagy István szerint a szőlő mennyisége megfelelt az elmúlt öt év átlagának, hektáronként 80-90 mázsa termett, viszont a kevés nyári napsütés miatt várhatóan savasabbak lesznek a borok az idén.

Mészáros Pál, a Mészáros Borház Kft. tulajdonosa elmondta: biztató termést ígér a kékfrankos és a cabernet is, ezeknél a tavalyinál akár 10 százalékkal több termés is várható, és jobb minőségre is számítanak.
Bátaszéken különösen jó, 100 mázsát is meghaladó termést várnak a kékfrankosból. Erre a szőlőfajtára egyébként kiemelten nagy a kereslet Szlovákiából és Csehországból is, az itteni vásárlók akár negyedével többet, 44 eurocentet is adnak egy kiló szőlőért, a hazai árak 90-120 forint között várhatóak majd. A cabernet fajták iránt viszont csökkent a kereslet.

(Forrás: privátbankár)