hirdetés

A csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz. Tavaly Magyarországról Jersey-re utalták ki a legtöbb osztalékot a hazai cégek. 

Jersey UK

A hazánkban termelt legnagyobb összegű profitok elhagyják az országot: a 2013 -ban Magyarországon kiutalt száz legnagyobb osztalék a világ másik 25 államába került.

Ez abból a felmérésből derül ki, amit az Opten Kft.  készített a legnagyobb száz hazai osztalékról – a Népszabadság hozta nyilvánosságra

Az első helyezett Jersey-t az offshore jellegű Kimag Investments Kft. ott bejegyzett anyavállalatának utalt egymilliárd dollár (221 milliárd forint) osztalék juttatta a dobogó tetejére. A 2013-ban tőlünk csúcsosztalékként kiutalt 2500 milliárd forint több mint fele esetén a célország kiválasztásában szerepet játszhatott az adóelkerülési szempont is. Az első száz közül 28-ról volt ez elmondható – írja a Népszabadság.

Jersey brit koronafüggőség alatt áll, de nem tagja az Európai Uniónak. A sziget legtöbb bevétele a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokból származik, az alacsony adók és a vámmentesség tette népszerűvé a befektetők számára.

A csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz – írta aNépszabadság. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország, amelyet e pénz túlnyomó része elhagyja.

A Magyarországon tavaly kiutalt száz legnagyobb osztalék Magyarországon kívül a világ 25 államába került. Ezek közül 12 azonosítható kizárólag vagy jellemzően adómérséklési helyszínként. Az adótakarékossági jegyeket szintén magán viselő Audi-átutalást leszámítva a több mint 1500 milliárdos kiutalás többsége, 882 milliárd forint offshore jellegű tulajdonoshoz került.

2012-es tevékenysége után messze a legnagyobb hazai osztalékot, közel 900 milliárd forintot az Audi Hungaria fizette, de a pénz első körben egy kis magyar anyavállalathoz került, amely az összeget vételárként egy belga társvállalathoz utalta. Mivel az összeg nem osztalékként került ki, ezt nem vették be az összesítésbe – derül ki a cikkből.

MTI/Népszabadság