hirdetés

Drágább lesz akár 30 százalékkal az óvodai és az iskolai menza is. A szülők és az ökormányzatok is a szemükbe kell, hogy nyúljanak majd. Az áremelés érthető, minden drágább lett.

 

20-30 százalékos áremelést szeretnének a közétkeztetésben részt vevő cégek ősztől. Az őszi árakról már zajlanak a tárgyalások a bölcsődei, óvodai és iskolai menzákat finanszírozó önkormányzatok és a közétkeztető cégek között.
Ősztől egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forint lehet, becslések szerint így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük.

Az áremelés érthető, hisz mindennek fel ment az ára minimum 50 %-al de ezt az áremelkedést az önkormányzatok egészen biztosan nem fogják tudni egyben lenyelni.

Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője szerint már február végére elfogyott a mozgástere a piaci szereplőknek a jellemzően 6–12 százalékos áremelések hatása a közétkeztetési piacon. Egy szakmai felmérés szerint már a múlt év végén 17 százalékos költségnövekedést érzékeltek a szereplők.

Sáfár szerint már tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges az élelmiszer- és energiapiacon történt változások hatására, ráadásul májusban az infláció átlépte a 10 százalékos lélektani határt.

Sáfár arról is beszélt, hogy a drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni. Egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással.

 

( Predrag M.)