hirdetés

Jelentős almahiány van
2015-12-10 11:52

Igen nagyot ugorhat az alma ára. Sokkal kevesebb termett belőle idén, mint azt várták a szakemberek. A jelentős almahiányt azonban a gazdák maguknak köszönhetik, hisz sok helyen régi, majd félszáz éves technikával dolgoznak az almaültetvényeken és sok helyen öntőrendszer sincs kiépítve.

alma-etelife.eu

Aki tudott öntözni, az akár terméskiesés nélkül is megúszhatta a szezont, de a hagyományos, extenzív körülmények között termelőknél a magasabb ár sem kárpótolt a 40-50 százalékos terméskiesésért. A szakemberek szerint a legnagyobb gond az, hogy az ültetvények jelentős része 30-40 éves, végletekig elavult technológiával termel, ami hosszabb távon csak veszteséges lehet.

A termelők között vannak, akik jó évet zárnak, az öntözéssel megúszták a szezont. A tavalyi, alacsonyabb árakhoz képest idén magasabb áron veszik be a léalmát – mondták. De vannak, akiknek a tavalyihoz képest csupán 60-70 százalékos termésük lett. A minőségre nincs panasz, az árak is magasabbak, csupán a terméskiesés okoz gondot a gazdáknak.

Az ipari alma ára beszállítva 35-38 forint között mozog, míg az étkezési alma 100-120 forintért adható el.