hirdetés

Több mint ezermilliárd forintnyi uniós pénzt tart vissza az Európai Bizottság a rendszerszintűnek ítélt visszaélések miatt – írja blogján Jávor Benedek, EP-képviselő.

 

jávor benedekA Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnál (TOP) találták az Európai Bizottság ellenőrei a legsúlyosabb visszaéléseket, emiatt több mint ezermilliárd forintnyi uniós pénzt tarthatnak vissza írja blogjában  Jávor Benedek.

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője emlékeztet: a G7nemrég arról írt, hogy az ellenőrök jelentős és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel a magyarországi kifizetéseknél, emiatt áll több operatív program esetében a kifizetés.

Nem a TOP az egyetlen program, ahol problémákat találtak: mint Jávor Benedek emlékeztet, a környezet- és energiahatékonysági fejlesztéseket menedzselő KEHOP-pal kapcsolatban is súlyos megállapításokat tettek az auditorok, emiatt 100 milliárdos nagyságrendű lehet a forrásvesztés. Jávor emlékeztet: ezzel kapcsolatos feljentését az ügyészség elutasította.

A politikus szerint ennél is rosszabb a helyzet a TOP esetében, a felfüggesztés pedig annál kritikusabb lehet, mivel a programban a 2014–2020-as költségvetési időszakban elnyert pénz 15,71 százaléka, 1100-1200 milliárd forint érkezik.

Jávor forrásai szerint a gondot tetézi, hogy nem konkrét beruházásokkal, vagy részprogramokkal (tengelyekkel) van baja az auditoroknak, hanem a teljes döntéshozatali rendszert kritizálják. A legfontosabb kifogást azzal kapcsolatban emelték, hogy a döntéshozatalban kulcsszerepet játszó megyei közgyűlések döntéseinek szakmai indokolhatósága és ellenőrizhetősége erősen kétséges, a magyar irányító hatóság pedig nem gyakorol érdemi felügyeletet – írja a képviselő. Azt is hozzáteszi: az auditorok a kritériumrendszert és az indoklást is hiányolják. Mint fogalmaz: a pénzeket pofára osztják, vélhetőleg döntően politikai alapon.

Az eljárás jelenlegi szakaszában a magyar kormány válaszát elemzi a bizottság, ezt követően születhet döntés a szankciókról, pénzügyi korrekcióról. Mivel ez nem várható az év vége előtt, addig szünetel a kifizetés is. Hatalmas pénzmennyiség ragadt bent az Integrált Közlekedési Operatív Programnál (IKOP) is, bár itt nem bizottsági kifogások állnak a háttérben – emlékeztet Jávor.