hirdetés

Nincs kegyelem Iványi Gábor lelkésznek. Most nem a felekezetét, hanem az iskoláit véreztetik ki, azaz nincs rá pénze az államnak. A főként szegény és hátrányos településeken működő iskolák az Emmi oktatásért felelős államtitkára szerint nem térülnek meg. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei szakmát adtak a szegény családok gyermekeinek, elvégezték a nyolc általánost az ide járó gyerekek és idejük sem volt, hogy bűnbe essenek. Nos az EMMI válasza és döntése botrányos, hisz több száz hátrányos gyermekkel és családdal szúrnak ki.

 

Ebben a tanévben a korábbi többlettámogatás felét, 95 millió forintot kap majd az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményei után, jövőre azonban megvonják tőle ezt az összeget is.

Iványi a szervezet csütörtöki hírlevelében azt írta, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta a döntésről, ami a lelkész szavai szerint azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

A MET Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben több óvodát, valamint általános és középiskolát tart fenn.

A lelkész levele szerint a minisztériumban nehezményezték, hogy a MET intézményei alacsony arányban küldték vissza az Oktatási Hivatalnak „a nem kötelező családiháttér-index felméréseket”, ezért „nem tudják mérni illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel”. Iványi erre azzal érvelt, hogy több száz gyerek végezte el náluk a nyolc osztályt, sokan érettségiztek vagy szakmát szereztek, és felvetette azt is, hogy miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés”.

Levele szerint Maruzsa erre úgy ragált, hogy „ez is lehet egyfajta szempont”.

A kormány 2012-ben ötéves köznevelési szerződést kötött a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel, amit a lejárta óta évente meghosszabbítottak. Most Iványi szerint Maruzsa azt ajánlotta neki, hogy még utoljára megkaphatják a támogatás felét, ha elfogadja, hogy utána nem kötnek új szerződést. Sőt az államtitkár állítólag azt is felvetette, hogy ha nem tudják működtetni az intézményeket, az állam kész fenntartásba venni azokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint, az augusztus 5-i egyeztetés alapján a többlettámogatás felét, 95 millió forintot adnak a MET-nek, és csak erre a tanévre.

„Azt is jeleztük a MET felé, hogy a 2021-2022-es tanévtől erre a többlettámogatásra ne számítsanak, az intézmény működését a jogszabályokban meghatározott támogatási formákból kell biztosítaniuk” – írta a minisztérium.

Mint ismeretes a kormány és a MET azaz Iványi Gábor felekezete azóta állnak harcban, hogy a 2011-es egyházügyi törvény megfosztotta a szervezetet egyházi státusától. Pedig Iványi Gábor és az Orbán család igen szoros és jó barátságot ápolt egykoron.

Az is fura és egyben elgondolkodtató, hogy a többi egyház és felekezet miért hallgat ? Miért nem állnak ki a MET és Iványi mellett ? Hova tűnt az emberség, a megértés, a testvériesség ?

( Ajtai )