hirdetés

Hétfőn ugyanott folytatták a tüntetést a Hősök terén, ahol vasárnap abbahagyták, ugyanúgy a Le az Adók 75%-ával libertárius minipárt felhívására, amit a Tömeges üzletnyitás esemény Facebook-csoportjában már tegnap meghirdettek. Az elkeseredett tüntetőket az sem tántorította el, hogy a hétvégén a rendőrség borsos bírságokat osztott ki.

 

A vasárnapi megmozduláson pár százan vettek részt, főleg elkeseredett vendéglátósok, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a vállalkozásokat érintő szigorú korlátozások ellen tüntettek és amiatt, hogy az államtól semmilyen segítséget nem kapnak. A téren megjelentek a rendőrök, és igazoltatásba kezdtek, majd többekkel, köztük a szervezőkkel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek a járványügyi korlátozások megsértése miatt. A szervezők pedig borsos, elrettentő másfél félmilliós bírságot kaptak a hatóságoktól.

Ettől függetlenül világhír lett a tüntetésből.

A mai megmozduláson is maximum 100-150 ember ment ki a térre, a cél pedig az volt, hogy mindenki hallassa a hangját.

Ecsenyi Áron, a tüntetés szervezője volt az első megszólaló, majd körbeadta a megafont.

Eredetileg arról volt szó, hogy a vendéglátásban dolgozók beszélnek, de egy vírustagadó is magához ragadta a megafont, és arra figyelmeztetett, hogy senki se oltassa be magát.

Később viszont már szakácsok, vendéglősök, étterem-tulajdonosok beszéltek főként arról, hogy dolgozni akarnak.

A rendőrség ugyanúgy megjelent a téren, és igazoltatni kezdték a résztvevőket, egészen a felszólalókig jutottak. Azonban a résztvevőket mindez nem rémisztette meg és ülődemonstrációba kezdtek.

A rendőrök lendülete eközben alábbhagyott, többségük félrevonult, már csak az események szemlélői voltak, és idővel véget is értek az igazoltatások.

Maga a tüntetés is lassan kifogyott a lendületből, egy felszólaló kifogásolta is, hogy milyen kevesen jöttek el: „Kevesebben vagyunk, mint az IKEA-ban.” Ezt az egyik szervező annak tudta be, hogy elszúrták a szervezést, több időpontot adtak meg. A hétfői tiltakozás ugyanis dél körül vette kezdetét, pedig a Facebook-eseményen, mint fent látható, két óra volt megadva. Később az egyik szervező bejelentette, hogy vonuljanak a Parlament elé, de a tömeg nem mozdult. Ezt követően valamivel három óra után bejelentették a tüntetés végét.

(ajtai)