hirdetés

Ismét kinyit a Colosseum
2017-10-07 20:10

Előzetesen kell foglalni, és csak idegenvezetővel lehet felmenni, de novembertől 25 fős csoportokban ismét látogatható lesz az Amphitheatrum Flavium, azaz mai nevén a Colosseum legendás kakasülője.

colosseumCsaknem kétezer évvel ezelőtt itt szorongtak a szabad római polgárok alsóbb társadalmi rétegei, akik a brutális vérontások közben a „házi” látványban is gyönyörködhettek. A 45 méter magasan és 36 fokos dőlésszögben emelt ötödik emeletről ugyanis már az is felejthetetlen élményt nyújtott, amikor egyszerre 75 ezer néző tombolt.

A régészeti felügyelet 1,4 millió eurót fordított a Colosseum két legmagasabb szintjének biztonságba helyezésére és helyreállítására. Ezek több mint negyven éven át voltak a nagyközönség elől lezárva – jelentette be Dario Franceschini olasz kulturális miniszter, aki arra is emlékeztetett, annak idején biztonsági okból zárták le a két emeletet.

Az is kiderült, hogy a 75 perces látogatás ára fejenként kilenc euróba kerül majd, de ehhez a Colosseum belépőjegyét is ki kell váltani, ami 27 euró. A kettő együtt valamivel több mint 11 ezer forint.

A 440 millió forintos felújításból a 2010-ben megnyitott harmadik emelet 700 négyzetméteres részének restaurálására is futotta, valamint helyreállították az egyetlen épségben megmaradt fedett folyosót.

IsmétEnnek falain ma is láthatók azon vörös feliratok, amelyeket még az ott dolgozó munkások véstek fel. Tavaly a Colosseum külseje is megszépült, bár ennek 25 millió eurós (7,8 milliárd forintos) költségét nem az olasz adófizetők, hanem egy vállalkozói csoport állta. Jelenleg is folynak ott munkálatok.

Az olasz kulturális tárca 18 millió eurós (5,6 milliárd forintos) támogatásával zajlik az amfiteátrum belsejének felújítása. Ezt követi majd az aréna alatti részek restaurálása. Az olasz régészeti felügyelet már tetőszerkezet építésére is adott engedélyt, de erről még nincs döntés. Egykor 240 gerenda tartotta az esőtől és napfénytől védő vászontetőt, amelyet matrózok mozgattak.

Érthető, hogy az olasz kormány kiemelten kezeli a Colosseum megőrzését, hiszen éves átlagban hatmillió látogató keresi fel a dór, ión és korinthoszi féloszlopokra épült műemléket, ahol legalább 700 ezer gladiátor és más rabszolga tapsvihar közepette vesztette életét.

Amfiteátrum magyarul annyit tesz, kettős, avagy összekapcsolt színház, és e minőségében római találmánynak minősül, hiszen a görög színháznak csak az egyik felén ülhettek nézők. A Colosseum ma is a világ legnagyobb amfiteátruma: 188 méter hosszú, 156 méter széles, és a magassága eléri a 48,5 métert. Az arénát a Flavius-dinasztia első császára, Vespasianus uralkodása alatt, 70-ben kezdték építeni, de Titus nyitotta meg 80-ban.