hirdetés

Nem történt meglepetés az újabb pécsi hajléktalan perben, amely groteszk furcsasága volt, hogy a vádlott ugyanaz volt, mint az elsőben. Gy. Istvánt a bíróság most is felmentette, akár pár hete. Lehet, hogy a rendőrség hamarosan harmadszorra is bíróság elé cipeli a férfit.

 

gyula pécsi hajléktalanBár a Pécsi Járás Bíróság felmentette Gy.István vádlottat, pár héten belül másodszor is, a rendőrség most fellebbezett. Érthető módon. Már múltkor is hülyét csináltak magukból és most is pórul jártak.

A végzés nem jogerős, mert a rendőrség fellebbezett ellene.

A bíróság szóbeli indoklásában többek között azt mondta, nem volt megállapítható a szabálysértés most sem ( 3 hete sem volt ) , mert nem minden ponton egyértelmű az új, módosított jogszabály, és ebben a konkrét ügyben voltak emiatt a bíróságnak a ténymegállapításra vonatkozó aggályai, így nem is hozhatott elmarasztaló végzést.

A két szabálysértési ügy közül az egyik a köztisztasági szabályok megsértése miatt indult. Azzal gyanúsították Gyulai Istvánt, hogy egy játszótéri padon feküdt és a padot és a környezetét összeszennyezte (pisilte ) . A férfi elismerte, hogy ott feküdt, a szennyezést azonban tagadta, és az a bíróság szerint sem volt egyértelműen megállapítható.

A rendőrség állítólag azért vonta megint intézkedés alá Gy.Istvánt , mert valaki ráhívta a rendőröket. S mivel 90 napon belül már háromszor, illetve négyszer figyelmeztették Gyulait, azonnal bevitték az utcán való életvitelszerű tartózkodás gyanúja miatt is. A bíróság is úgy látta azonban, ahogyan Gyulai István ingyen dolgozó megbízott ügyvédje, hogy az előző három,  illetve négy figyelmeztetés nem számít, hiszen azokról szólt a korábbi, felmentő, eljárást megszüntető végzés is. Így az ügyvéd szerint egyértelmű, hogy újra kell indulnia a figyelmeztetéseknek, akkor is, ha nem telt el időközben 90 napnál több. A bírósági titkár úgy látta, hogy ez nem egyértelmű az új, módosított jogszabályban. Éppen ezért ebben a pontban is megszüntette az eljárást. Gyulai István őrizetét megszüntette, szabadlábon várhatja a következő tárgyalást.

Ráadásul Gyulainak van hol laknia egy ismerősének a fészerében, ő a hidegben ott szokott meghúzódni. Az, hogy elalszik egy közterületen az nem ott élés. Az alvás közterületen még nem büntetendő. Az ittas állapot sem büntethető a közterületen.