hirdetés

Ismét drágul minden
2014-08-12 15:53

Az elmúlt három hónapban zsinórban csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Júniushoz képest azonban újra drágulás mutatható ki, azaz 0,2 százalékkal emelkedtek az árak. A tej, a sajt, a sertéshús és az üzemanyag vitte a prímet a drágulásban.
éllemiszer

A háztartási energia, a ruházati cikkek, az élelmiszerek egy része, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, míg a dohányáruk, a szolgáltatások és az üzemanyagok drágultak az egy évvel korábbihoz képest.
Az élelmiszerárak összességében 0,4 százalékkal csökkentek. Ezen belül a cukor ára 18,5 százalékkal, a liszté 14, százalékkal, az étolajé 12,4 százalékkal csökkent, a péksütemények pedig 3,1 százalékkal került kevesebbe, mint tavaly ilyenkor.
Drágább lett viszont a tej 7,9 százalékkal, a sajt 7,0 százalékkal, valamint a sertéshús 2,8 százalékkal. A szeszes italok ára 2,6 százalékkal csökkent egy év alatt, míg a dohányáruké átlagosan 18,9 százalékkal nőtt.

A járműüzemanyagok ára 1,4 százalékkal volt magasabb idén júliusban, mint egy évvel korábban. A ruházkodási cikkekért 1,0 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Egy hónap alatt ez lett olcsóbb/drágább

Az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest az átlagosan 0,6 százalékkal csökkent, legnagyobb arányban az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – ára mérséklődött a legnagyobb arányban, egészen pontosan 5,1 százalékkal. Nőtt a sertéshús ára 1,5 százalékkal, valamint a csokoládé, kakaó ára 1,1 százalékkal.

A legnagyobb mértékben a szolgáltatások ára drágult, egy hónap alatt 0,9 százalékkal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 5,3 százalékkal kellett többet fizetni. Átlag felett, 0,7 százalékkal drágultak az egyéb cikkek: lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek, ezen belül az üzemanyagokért 1,8 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint az előző hónapban. A nyári kiárusítások miatt pedig a ruházkodási cikkekért átlagosan 2,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A rezsicsökkentés hatása

Az adatokat ismertetve Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője elmondta: a dráfulás okaként jelölte meg egyrészt a víz, a csatorna, és a szemétszállítás díját érintő tavaly júliusi rezsicsökkentés hatása, másrészt azt, hogy ilyenkor szokásosnál kevésbé csökkent az élelmiszerek ára.
Hozzátette, hogy a rezsicsökkentések továbbra is egyértelműen meghatározzák az alacsony inflációt. A szezonális ingadozásokat kiszűrő éves maginfláció azonban hónapok óta magasabb szinten van. 
A szezonálisan kiigazított havi maginfláció 0,2 százalékos volt júliusban, míg az előző év azonos időszakához mérten is a júniusival egyező 2,6 százalékot mutatott.

Az EU-ban is csökken az infláció

A 28 tagországában 2014 júniusában a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Bulgáriában és Görögországban mérséklődtek leginkább az árak (1,8 és 1,5 százalékkal), míg a legnagyobb arányú árnövekedés az Egyesült Királyságban (1,9 százalék), valamint Ausztriában (1,7 százalék) volt.