hirdetés

Brutálisan emelkedik az üzemanyagok ára ismételten. aki tud tankoljon. A GKI Energiakutató friss előrejelzése szerint az iraki események újabb drágulást hozhatnak a benzinkutakra: 3-5 forinttal ugorhat mindkét üzemanyag ára.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása – még ha az árdöntések számos más tényezőtől, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától is függnek. A GKI Energiakutató friss elemzésében azt írja: a Reuters adatközlése alapján a június 16 – június 20-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 3 százalékkal emelkedett, a gázolajnál 3,8 százalékos volt az áremelkedés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült. A Brent kőolaj ára a héten 115 dollár/hordós szint fölé került, heti átlagban két és fél dollárral lett drágább. A piaci áremelkedés oka elsősorban az iraki események, amely az iraki olajtermelés és finomítás drámai zuhanását okozta. (Irak adja az OPEC olajtermelésének csaknem a tíz százalékát.)

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 3,3-5,8 százalék közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 3,7-4,6 százalék körüli volt az árak emelkedése. Ezen a héten az árfolyam változása kicsit drágította a piaci üzemanyagárak forintban mért árát. A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – az üzemanyagok ára várhatóan tovább emelkedik, figyelembe véve az észak-európai piacok változását és a június 18-i áremelést is. A fentiek alapján június 25-én, szerdán a benzin ára 3-5 forinttal emelkedhet. A gázolajnál 4-5 forintos emelés valószínű, mivel közel egységesen változó piaci árak és az árfolyam kb. ilyen mértékű lépést indokolnak. A fenti adatok alapján a benzin és a gázolaj ára egyaránt 427 forint/liter körül ingadozhat – írja a GKI.