hirdetés

Ismét bajban a BKV
2014-09-29 08:14

A bankok átütemeznék a BKV hatalmas majd 60 milliárd forintnyi hitelkeretét, ha kapnának állami garanciát. Ennek hiányában valóban nagy baj lehet majd a Budapesti Közlekedési Zrt. azaz a BKV körül, de  aligha hihető, hogy a kormány hagyja összeomlani a közlekedési céget,hisz a politikusok nem szeretnének munkanélküliek lenni, s idő előtt sem szeretnének a bársonyszékeikből távozni. Így Bolla Tibor vezérigazgató aggodalma  sem tűnik reálisnak.

 A gyalogjárdára gurult egy BKV-busz

A BKV vezérigazgatója közölte, hogy a közlekedési cég problémái a társaság hitelei miatt keletkeztek. A BKV hitelei két év alatt járnak le; az idén 9,4 milliárd forint, jövőre pedig az összes többi, 50 milliárd forintot meghaladó kölcsön, amelyek mögött állami, illetve önkormányzati garancia áll.

Bolla Tibor elmondta, hogy a bankok hajlandóak tovább finanszírozni a BKV-t, és kötelező érvényű ajánlatot adtak az idén lejáró összeg refinanszírozásához, de ennek fejében elvárják az állami garanciát. Ezt egyelőre nem kapták meg, ezért nem tudják lehívni az aláírt hitelszerződések összegét, így saját forrásból kell törleszteniük.

Már 4,7 milliárd forint értékben visszafizettük a hitel egy részét, szeptember végén pedig újabb 2,4 milliárd forintot fizetünk vissza. Így pedig , de így már több mint hétmilliárd forint hiányzik a gazdálkodásból – mondta el a vezérigazgató.

Bolla Tibor beszélt arról is, hogy meg kellene kezdeni a HÉV-ek és a kisföldalatti szerelvényeinek felújítását, a 3-as metró vonalán folyamatosan cserélik a síneket, ezzel a munkával jövő nyárig végeznek.

A 4-es metróval kapcsolatban azt mondta, az utasok nehezen szoknak át az új közlekedési lehetőségre, így a 4-es metró kihasználtsága egyelőre nem hozza a várt utasforgalmat, ha azonban a felszíni közlekedést áthangolja a BKK, nőni fog az új metróvonalat használók száma.