hirdetés

Üveghíd, vízi élménypark, húsz méter magasan feszülő védőtető a felújított helytartói palota felett, művészeti negyed és hajóskanzen. Mindez csupán néhány eleme a kormánymegrendelésre készült, 54 milliárd forintos fejlesztést részletező koncepciónak, amely a Hajógyári-sziget megújításával foglalkozik.

hajógyári sziget

A tíz állami tulajdonú ingatlanból álló 43,5 hektáros területre a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ csapata dolgozott ki fejlesztési tervet. A projekt nem érinti a Sziget Fesztivál területét, az ugyanis a fővárosé.

A beruházás fő célja a sziget bekapcsolása a város vérkeringésébe. Ezt szolgálnák az új gyalogos-kerékpáros hidak, a meglévő K híd rekonstrukciója, a 226-os BKV-busz beterelése a szigetre, valamint a Május 9. parknál lévő parkoló bővítése, mivel a sziget többi része autósforgalomtól elzárt terület lenne.

A tervezett fejlesztés leglátványosabb eleme kétségtelenül az Árpád híd északi oldala mellett a Szentlélek tértől a Margit-szigetig vezető új Hadrianus híd. A részben üvegfallal és tetővel fedett passzázsról impozáns látvány tárulna a sétálók elé, ráadásul építészeti látványelemnek sem lenne utolsó. A koncepció készítői szerint a 2017-es úszó-világbajnokság idején is hasznot hozna a gyalogosforgalom elvezetésében.

Az új fejlesztési terv hat részre osztja a területet. A szigetcsúcson tudásház, ifjúsági központ, rendezvénytér és vizes játszóhely kapna helyet. A gyalogoshídtól északra irodák létesülhetnek, amelyekben akár állami kutatóintézetek, programirodák is elhelyezhetők. E mögött terül el az egykori helytartói palotát is rejtő régészeti terület, ahol római kori tematikus parkot alakítanának ki. A részben visszaépített Hadrianus-palota fölé védőtetőt húznának. Az oldalában az egykori cölöpfal részleges rekonstrukciójával a római kori vízi életet mutatnák be korabeli hajókkal. A szomszédos hajógyári csarnokban a római korról szóló interaktív kiállítást rendeznének be. Az egykori vasraktár mediterrán növényházként születhetne újjá, a víztorony kilátóvá nőne. Az épületek körül közpark idézné meg a letűnt kort.

A keleti oldalon a magyar hajózás és hajógyártás történetét és jövőjét bemutató élménykiállítást képzeltek el, amelyhez a belső öbölben horgonyzó régi, magyar gyártású hajók biztosítanák a kézzelfogható illusztrációt. A hajógyár egykori épületeiben műtermeket és vendéglátóhelyeket rendeznének be. Mindezt széles sétányok és tájépítészeti elemek szerveznék egységbe.

Az előzetes költségbecslés 54 milliárd forint közpénz felhasználásával számol, amelybe a területrendezés, az árvízvédelem, a régészeti feltárás, az infrastruktúra-fejlesztés és az építészeti átalakítás is beletartozik. Az első, 12 milliárd forintos részletet már az idei költségvetésnek tartalmaznia kellett volna. De nem tartalmazza. A tavaly augusztusra elkészült kormányjelentés 2022-es befejezéssel számolt, ám ahhoz már meg kellett volna alakulnia az illetékes projekttársaságnak. A Miniszterelnökségtől kapott tájékoztatás szerint a kormány a Forster Központ által készített koncepciót még nem tárgyalta, ezért a végleges kormányzati álláspontról még nem tudnak beszámolni.

(Forrás: Népszabadság)