hirdetés

Hova tűnt vajon a mellszobor, Donáth botrányos körülmények közt fel nem avatott szobra? Két nappal azután, hogy meghiúsult Donáth György szobrának hivatalos felavatása a fővárosi Páva utca és az Üllői út sarkán, a mellszobrot eltávolították – legalábbis úgy tűnik egy a Facebookra feltöltött kép szerint.

donnáth szobor el

Az antiszemita politikus szobrát a Páva utca sarkáról váratlanul pénteken fél három körül elvitték, és még a feliratot is letakarták a munkások. Minderről a VS számolt be elsőként.

Mint ismeretes, a köztéri alkotást Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és az MDF kormány exbelügyére, Boross Péter avatta volna fel szerdán, ahol azonban javarészt idősebb emberekből álló tüntetők gyűltek össze, akik már a formális lepellerántás előtt felfedték a szobrot. Azaz Gulyás helyett a Donáth-ellenes demonstrálók leplezték le az antiszemita nézeteiről is ismert volt honatyát. Gulyás Gergely és Boross Péter pedig feladták a ceremónia levezénylését.

Donáth Györgyöt köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával ítélték halálra és végeztették ki 1947-ben. Az viszont nem koholmány, hogy a politikus komoly ideológusa volt a politikai rasszizmusnak Magyarországon, antiszemitaként, a zsidótörvényeket támogatta, ernyőszervezetet hozott létre a fajvédő szervezeteknek a harmincas évek végén.

(Fotó: Facebook/VS)