hirdetés

A hazai ingatlanpiacon még a koronavírus megjelenése előtt mérséklődött az árak emelkedése. A korábban meredeken felfelé ívelő görbék már a tavalyi évben kezdtek egyre inkább ellaposodni. Ennek oka nem más, mint egy természetes folyamat. A járvány erre csak rátett egy lapáttal, és még nagyobb fékezésre késztette az árakat. Ráadásul a koronavírus az árakon kívül a teljes ingatlanpiacot lelassította.

 

Nem sokat drágultak a családi házak

A családi házakat tekintve az Ingatlannet.hu által vizsgált valamennyi megyeszékhelyen még drágulás tapasztalható, igaz csak kis mértékben. Például mindösszesen 10-20 ezer forinttal került többe egy négyzetméter 2019 szeptembere óta a Pécsen és Miskolcon eladó házak esetében, melyek így idén májusban 230-270 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek meghirdetésre.

Az átlagos négyzetméter árak alapján valamivel nagyobb léptékben, 40 ezer forinttal lettek drágábbak a budapesti és a szegedi házak 2019. szeptember és 2020. május között. A vizsgált megyeszékhelyek közül pedig a legnagyobb ütemben Szombathely családi házai drágultak, méghozzá 310 ezer Ft/m²-ről 370 ezer Ft/m²-re.

A lakáspiac még jobban befékezett

A házak piacához képest a lakáspiac árváltozása még csekélyebb volt az elmúlt kilenc hónapban. Pécsen a téglalakások 2019. szeptemberi átlagára 430 ezer Ft/m²-ről 2020 májusára 410 ezer Ft/m²-re esett vissza. A vizsgált időszakban ugyancsak 20 ezer forinttal lettek olcsóbbak négyzetméterenként a Szegeden és Miskolcon eladó lakások téglaépítéses típusai is. Így Csongrád-Csanád megye székhelyén 480 ezer Ft/m², Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén pedig 330 ezer Ft/m² volt a téglalakások májusi átlagára.

 

Viszont velük ellentétben Szombathelyen még mindig folyamatosan emelkedik a lakások átlagára. Ennek eredményeként idén májusban, Szombathelyen átlagosan csaknem fél millió forintért kínálták a téglaépítésű lakások egyetlen négyzetméterét. Budapest lakásaira pedig tavaly szeptember óta 830 ezer Ft/m² körüli stagnálás a jellemző.

Tehát az ingatlanvásárlást tervezőknek jól meg kell gondolniuk, hogy mikor hajtják végre a befektetést. Sok településen ugyanis már az elmúlt félévben olcsóbbá váltak a négyzetméterárak, de a stagnálás szinte országszerte jellemző. Habár, ahol visszaesés fedezhető fel, ott még nagyon óvatosan csökkennek az árak, de összességében így is sokat lehet spórolni.

Mi várható a jövőben?

A koronavírus megannyi módon hozzájárult a lakásárak növekedési dinamikájának mérséklődéséhez. Többek között a járványhelyzet miatt tartós munkanélküliségi ráta alakult ki, csökkent a háztartások hitelkeresete, valamint visszaesett a lakáspiaci kereslet is.

A jelenlegi előrejelzések szerint 2020 második felében ez a lassuló áremelkedés lesz jellemző továbbra is. Persze a szakértők jóslata nincs kőbe vésve, hiszen számos olyan külső tényező van, ami szempillantás alatt romba dönti a korábban előrevetített várakozásokat – gondoljunk csak arra, hogy a járvány felbukkanását se látta előre senki.

(ingatlannet.hu)