hirdetés

Indul az újabb budapesti közlekedési káosz. Sőt, némi túlzással egy kisebb túlélőtanfolyam lesz a budai közlekedés hétfőtől. Egyirányúsítják a Slachta Margit rakpart Árpád híd környéki szakaszát Óbuda felé támfalépítési munkák miatt.

egyirányú rakpart

A tervek szerint 278,8 folyóméteren elbontják a meglévő rossz műszaki állapotú, vegyes anyagú támfalat, és helyére 7 méter mély alapozással, az érvényes előírásoknak is megfelelő magassági szintig, a korábbinál hosszabb, mintegy 353,8 méter hosszú vízzáró vasbeton támfal épül azért, hogy megfelelő védelmet biztosítson a jövőben esetlegesen előforduló rendkívüli árhullámokkal szemben is.

Mint a BKK közleményében írta, a munkálatok során 1200 köbméternyi betont és 55 tonna acélt dolgoznak be. A kivitelezéshez szükséges technológiai berendezések elhelyezése és a munkaterület megfelelő kiszolgálása érdekében a budai alsó rakpart érintett szakaszán 350 méter hosszban a támfal melletti forgalmi sávot a közúti forgalom elől le kell zárni, így a fent jelzett idő alatt észak felé egyirányú lesz az alsó rakpart.

Az Óbuda felől érkező közúti forgalom csak zsákutcaként használhatja az alsó rakpart északi szakaszát a H hídig a Hajógyári-sziget megközelíthetősége érdekében. A BKK terelőútként a Szentendrei út – Flórián téri felüljáró – Árpád fejedelem útja – Margit hídi lehajtó – Budai alsó rakpart útvonalat javasolja. A közúti torlódások csökkentése és a javasolt terelőúton közlekedők segítése érdekében a következő ideiglenes forgalomszervezési intézkedéseket vezetik be:

  • A Szentendrei úton a jelzőlámpaprogramok módosításával növelik az útszakasz kapacitását.
  • Kizárólag az Árpád fejedelem útja felé haladó forgalom számára ideiglenesen megnyitják a Flórián téri felüljáró jobb oldali autóbuszsávját, amelyen keresztül a Szentendrei útról az Árpád fejedelem útja közvetlenül elérhető lesz.
  • Az Árpád fejedelem útja Textilgyár utca és Zsigmond tér közötti szakaszát centrum irányban egyirányúsítják.
  • A budai alsó rakpart Margit hídtól délre eső lehajtó útját ideiglenesen egyirányúsítják a rakpart felé, így itt 2 sávon lehet majd lehajtani, valamint a Margit híd alól a lehajtó útra 2 balra kanyarodó sáv lesz.
  • A rakparton délről észak felé közlekedők számára ideiglenesen a Margit hídtól északra eső felhajtóút használatát engedélyezik. Fontos, hogy a visszakanyarodás miatt csak 6 méternél rövidebb járművek tudják majd ezt az ideiglenes felhajtási lehetőséget használni.