hirdetés

2021-ben még mindig a világjárvánnyal küzdöttünk, ám az ingatlanpiacot tekintve nem várt fordulatokat hozott az év. A magyar ingatlanpiacon – a tavalyi évhez hasonlóan – kettősség volt megfigyelhető: a fővárosban lassult, míg vidéken felpörgött a lakáspiaci forgalom. Most már biztosan mondhatjuk, 2021 nem az ingatlanárak korrekciójáról szólt, sokkal inkább azok folyamatos drágulásáról – derül ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből.

 

2021, a szárnyaló ingatlanárak éve

Abban, hogy az idén kétszámjegyű ingatlanár-drágulással találkozhattunk, több gazdasági és egyéb tényező is szerepet játszott. Az idén módosításon átesett állami otthonteremtési támogatási csomag hatalmas lendületet adott a piacnak, melynek eredményeképp rekord mértékben nőtt a kereslet, amely felhajtóerőként jelent meg a kínálati árak drágulása esetén. Ezzel szemben a pandémia okozta bizonytalanság miatt sok ingatlanvásárló kivárt, így a legtöbb tranzakció a tavalyi évről az ideire halasztódott, amely szintén felfelé emelte az irányárakat.

Az idei évben több trendforduló is beköszöntött a hazai ingatlanpiacon. A járványidőszak abszolút nyertesei a kertes házak lettek, és azok a települések, ahol sok új építésű projekt indult az eltelt két évben. Szinte az első negyedévben már megfigyelhető volt a kertes házak rohamos négyzetméterár drágulása, melyet feltehetően a karantén-hatásnak és az otthonteremtési támogatásnak köszönhetünk. Emellett záródik az olló az új- és használt lakások kínálati ára között, amely az új építésű ingatlanok piacán hozott megnövekedett keresletet, melynek hatására már csaknem 15%-kal drágábban az újlakások négyzetméterenkénti átlagára, mint a tavalyi évben.

Vidéken felpörgött az ingatlanpiac

A vidéki ingatlanpiacot tekintve elmondható, hogy átlagosan csaknem 15%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár az eddig regisztrált adatok alapján. A régiók közül a legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúli térségben nőtt a lakóingatlanok négyzetméterenkénti ára, itt csaknem 27% a rögzített áremelkedés. Emellett Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon is az átlagnál magasabb, közel 18%-os négyzetméterár-drágulással találkozhatunk. Az ingatlannet.hu hirdetési portál statisztikái szerint a legkisebb mértékben az Alföldön drágult az eladó ingatlanok négyzetmétere, itt megközelítőleg 5,14% a regisztrált áremelkedés.

Lassított a fővárosi ingatlanpiac

A főváros térségében egyfajta kiköltözési hullám volt megfigyelhető az idei évben, így a portál által az agglomerációban regisztrált átlagos áremelkedés meghaladta a 16%-ot. Ezzel szemben a budapesti ingatlanpiacon ez idáig 8%-kal nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár, az eladó ingatlanok pedig 838 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre novemberben.

A családi házak esetén – az országos tendenciához hasonló – kiugró, 20,63%-os áremelkedést mutatnak a statisztikák. Január és november között a fővárosi kertes házak irányára négyzetméterenként több, mint 110 ezer forinttal nőtt átlagosan.

A lakáspiacon 7,71%-os volt a regisztrált drágulás január és november között. A téglalakások piacán 5,55%-kal, míg a panelek esetén 9,87%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár.