hirdetés

Nincs túl jó formában a forint. Szeptember 29-én, csütörtökön többször is megdőltek az eddigi történelmi maximumok: 423 forint az euró, 437 forint a dollár, 444 forint a svájci frank.

 

A jegybanki alapkamat keddi emelése után, ahogy az várható is volt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az egyhetes betéti rátát 125 bázisponttal 13 százalékra emelte. Mivel a keddi jegybanki döntés közzétételét követően a jegybank elnöke és alelnöke is bejelentette a kamatemelési ciklus végét, ezért a jegybanki alapkamat szinten tartásával egyetemben a mostani emelés után ugyanúgy a szinten tartás várható az egyhetes betéti ráta esetében is.

Mivel kedden az MNB a korábbi prognózisoknál sokkal negatívabb jövőképet vázolt fel, és a pénz- és tőkepiacokon is borongós hangulat uralkodott, ezért szerdán a forint az amerikai dollárhoz és a svájci frankhoz képest is újabb mélypontokra került.

A nagyon rossz hangulat azonban csütörtökre is megmaradt, ezért úgy kezdte a forint a napot, ahogy az előzőt befejezte. Az euró, az amerikai dollár és a svájci frank árfolyama a forex.com adatai alapján csütörtökön délelőtt többször is megdöntötte az eddigi történelmi maximumokat.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy az árfolyammozgásoknak véleménye szerint nem gazdasági okai vannak. Meglátása szerint a forintnak a legfőbb problémát az amerikai dollár euróhoz képesti erősödése okozza.

Az új történelmi csúcs csütörtökön 14:59-ig az euró esetében 423,87 forintra változott. A történelmi csúcs eléréséhez egyetlen év alatt az euró 17,5 százalékot erősödött a forinttal szemben.

Az amerikai dollár esetében a történelmi maximum csütörtökön 14:59-ig 437,37 forintra emelkedett. A történelmi csúcs eléréséhez egyetlen év alatt az amerikai dollár 40,6 százalékot erősödött a forinttal szemben.

A svájci frank árfolyamát illetően csütörtökön 14:59-ig 444,96 forintra nőtt a történelmi csúcs. A történelmi csúcs eléréséhez egyetlen év alatt a svájci frank 34 százalékot erősödött a forinttal szemben.
Az árfolyamcsúcsot 15 óráig frissítettük, ezután frissebb adatot nem tartalmaz a cikk.

A forint csütörtökön a régió többi devizájához, azaz a román lejhez, a horvát kunához, a cseh koronához és a lengyel zlotyhoz képest is sokat gyengült.