hirdetés

Rövid időn belül kétszer is hatósági ellenőrzést tartott a rendőrség annál az őrző-védő cégnél, amely Simicska Lajos hirdetőoszlopait védi. A főváros által megbízott bontócég embereinek körében az a hír terjed, hogy péntekre már az őrző-védők engedélyét is bevonhatják. Éppen erre figyelmeztetett korábban Bakondi György belbiztonsági miniszterelnöki főtanácsadó. Magyar György ügyvéd szerint mindezek összessége felvetheti a hivatali visszaélés gyanúját is, amit a törvény igen szigorúan büntet.

simicska oszlop

Huszonnégy órán belül kétszer is hatósági ellenőrzésre vonult ki a rendőrség annak az őrző-védő cégnek a székhelyére, amelyiknek az emberei napok óta a testükkel védve próbálják megakadályozni, hogy a Fővárosi Önkormányzat cége lebontsa a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir-cég közterületi hirdetőoszlopait.

A Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője megerősítette, hogy a rendőrség kétszer is kiszállt az őrző-védő céghez, amelyet felbéreltek az oszlopok megvédésére és próbálták keresni a hibákat, keresték a vezetőt is, de ő éppen külső helyszínen volt, hiszen éppen bontották a Mahir oszlopait.

A rendőrségnek joga van hatósági ellenőrzést tartani, hiszen a rendőrség az ilyen jellegű vállalkozások felügyeleti szerve. Ezt a céget azonban eddig nem ellenőrizték, most viszont egy nap alatt kétszer is, s  ezt furcsállom – mondta dr. Magyar György ügyvéd.

Napközben, amikor a főváros több helyszínén ismét megpróbálta a főváros által megbízott bontócég elvinni a hirdetőoszlopokat, a rendőrök több esethez is kiszálltak, és az őrző-védő cég embereit ellenőrizték, adatokat egyeztettek velük – tette hozzá Magyar György.

A Mahir-cég jogi képviselője emlékeztetett: a sorozatos rendőrségi ellenőrzést megelőzően, néhány napja Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, Bakondi György épp a karhatalom bevetéséről és a hatósági engedély bevonásáról beszélt.

Mindezen események persze lehetnek a véletlen és szerencsétlen egybeesések műve, de most egészen biztos kínos lehet a belbiztonsági szakértőnek, aki réges-régen a határőrség toborzásaival foglalkozott legfőképp, ami lehet sok minden, de nem épp belbiztonsági terület, maximum HR-es terület.

Mint ismeretes, Bakondi miniszterelnöki belbiztonsági tanácsadó úr úgy fogalmazott: az oszlopok elszállításához a karhatalom segítségét is kérheti a Fővárosi Önkormányzat; ha ezt megteszi, a rendőrség megadja a támogatást. Azt is mondta Bakondi úr, ha egy biztonsági cég jogellenesen jár el a rendőrséggel szemben, akkor erre válaszul bevonhatják a vállalat összes engedélyét.

Magyar György ügyvéd szerint mindezek az események és előzmények így összességében felvethetik a hivatali visszaélés gyanúját. A Büntető Törvényköny szerint ugyanis a hivatali visszaélés úgy is elkövethető, ha az illető egyéb módon visszaél hatalmával – az ilyesmi akár 3 évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A Mahir Cityposter jogi képviselője megjegyezte, hogy a bírói gyakorlatban ez az egyéb módon történő hivatali visszaélés azt jelenti, hogy az illető valamilyen személyes cél érdekében, vagy más érdekében cselekszik. A bírói gyakorlat továbbá példákat is felsorol az ilyen hivatali visszaélésre: zaklató jellegű ellenőrzés, igazoltatás, előállítás.

Magyar György az Origónak azt tanácsolta az őrző-védő cégnek, hogy az események tisztázása után, ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor a hivatali visszaélés gyanújának kivizsgálása érdekében tegyenek bejelentést az ügyészségen, ha pedig rendőri túlkapást tapasztalnak, akkor forduljanak a Független Rendészeti Panasztestülethez.