hirdetés

Zuhannak sajnos a magyar Gripenek. A múltkori csehországi hadgyakorlat után ezúttal nem engedett ki a futóműve, ezért a hasán landolt egy a magyar honvédséghez tartozó Gripen a kecskeméti katonai bázison. A pilóta profin oldotta meg a helyzetet, de a végén katapultálnia kellett. A vadászgép javítható és feltehetőleg műszaki hiba történt.

gripen_baleset

A pilóta, Kádár Sándor őrnagy a szerencsétlenség előtt katapultált a repülőgépből, így nem sérült meg. A tapasztalt pilóta stabil állapotban van és a kecskeméti megyei kórházban ápolják. A Honvédelmi Minisztérium igen gyorsan a baleset után pár órával már sajtótájékoztatón ismertette a Gripen-baleset körülményeit.

A felszállás után műszaki hibát észlelt a pilóta, miután többszöri próbálkozásra sem tudta behúzni a gép orrfutóját. Kádár Sándor őrnagy 9 óra 15 perckor jelentett vészhelyzetet, majd elkezdte kifogyasztani a Gripenből az üzemanyagot, hogy leszálláskor ne robbanjon fel a gép. A pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor hajtotta végre a kényszerleszállást, hasra szállt le, de eközben kitört a gép balra, így az őrnagy katapultált. Az előzetes ellenőrzések szerint a Gripen jó állapotban van, javítható – jelentette be Orosz Zoltán, altábornagy.

Az Esti Újság úgy tudja,hogy a Gripen pilótája nem kis hősiességet vitt véghez, hisz már már az élete kockáztatásával is arra törekedett, hogy a méregdrága vadászgépet minél kisebb sérüléssel hozza le. mindez  pedig nem volt veszélytelen manőver. Nos mindezt megtette Kádár őrnagy, akinek hálás lehet a magyar kormány, mert pár milliárd forintot megspórolt.

gripen3

A honvédség illetékesei szerint a mostani kényszerleszállás és a csehországi Gripen-baleset között semmilyen összefüggés nincsen, utóbbinak még tart a vizsgálata, és a jelenlegi ügyet is kivizsgálják.

 

A honvédség természetesen az összes Gripen gépet átvizsgálja, amelyek ezek után szállhatnak majd fel. Addig mondhatni Gripen repülési tilalom van itthon, hogy az esetleges újabb bajokat kiszűrjék, megelőzzék. A típus azonban nincs letiltva.