hirdetés

Egészen más ügy miatt fogták el Spanyolországban az ismert vállalkozót, a Citadellát hosszú éveken át működtető V.Istvánt. A Budai Központi Kerületi Bíróság 2020. június 16-án magyarországi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki az ismert vállalkozó, a Zóna Taxi és a Budapest Taxi korábbi tulajdonosa volt és, aki vádlott volt a Budapest Airport vesztegetési ügyében. V.István kiadatási őrizetben marad jó pár hónapig, amíg Magyarországra nem kerül. 

 

Feltehetőleg derült égből érte villámcsapásként V.Istvánt, amikor a spanyol hatóságok bilincsbe verték. A vállalkozó ellen négy napja kibocsátott elfogatóparancs jogalapja: költségvetési csalás.

Az Esti Újság úgy tudja ez egy teljesen új ügy V.István ellen, aki évekig üzemeltette a Citadellát, aki a Zóna Taxi és a Budapest Taxi korábbi tulajdonosa volt. A vállalkozó ugyanis minden hatóság elött mindig megjelent, sosem tűnt el. Ezt a korábbi ügyeiből tudjuk. Így fura is volt, hogy el kellett fogatni külföldön. Az őt ismerők is meglepődtek, hisz V.István mindig ügyelt kínosan arra, hogy egy idézésen időben ott legyen.

Azt, hogy mi lehet a költségvetési csalás V.István ellen nem tudni.

Az tény, hogy a diszkókirály Vizoviczky Lászlóval jó kapcsolatban volt de aligha futhat össze az ő mostani ügye Vizóéval, bár ki tudja.

A spanyol hatóságok mire átadják V.Istvánt feltehetőleg jó pár hónapot igénybe vesz és addig az ismert vállalkozó őrizetben marad.

V. István jelenleg III. rendű vádlottja annak a büntetőpernek, amelynek vádiratát 5 éve, 2015 nyarán nyújtotta be a Fővárosi Főügyészség az illetékes bíróságra. A vádirat szerint a Budapest Airport Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. A III. rendű vádlott, V. István által ténylegesen irányított taxi társaság, a Zóna-Service Zrt. már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxi szolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vádlott a pályázaton mindenképpen nyerni akart.

Ennek érdekében a pályázat kiírása után – IV. rendű vádlott ügyvédi közreműködésével – megállapodott az I. rendű Sziebert György és II. rendű Rényi-Vámos Krisztina vádlottakkal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a Budapest Airport Zrt. által kiírt pályázatot a III. rendű vádlott, V. István által képviselt taxi társaság nyerje el.

A megállapodás alapján Sziebert és Rényi-Vámos Krisztina – szintén a IV. rendű vádlotton keresztül – ellátták Veres Istvánt belső információkkal, segédanyagokkal, tájékoztatták a többi ajánlat tartalmáról, illetve a belső megbeszélések lényegéről. A vádlottak összehangolt közreműködése eredményeként V. cége a pályázatot elnyerte.
Sziebert, Rényi-Vámos és a IV. rendű vádlott közreműködésük arányában osztozott a V.-től kapott jogtalan előny összegén.

A vád szerint, a szolgáltatási szerződés megkötése után Sziebert György és Rényi-Vámos Krisztina további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a Budapest Airport Zrt. sértett gazdasági érdekeivel szemben V. Istvánnak segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák.

Emellett V. István olyan módon is megtévesztette a sértettet, hogy alkalmazottja, az V. rendű vádlott közreműködésével folyamatosan, éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített.

A csalással a vádlottak 2006-2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek.