hirdetés

Július elsején, azaz most pénteken tartják a köztisztviselők napját. Ma senki nem tud ügyeket intézni az országban, a közigazgatási hivatalok mind zárva lesznek. De mivel ez Semmelweis-nap is, az orvosi rendelők, a szakrendelők és a patikák sem nyitnak ki.

Pénteken nem lehet ügyet intézni továbbá a NAV ügyfélszolgálatain, a kormányablakokban, az okmányirodákban, az önkormányzatok hivatalaiban. Ugyanakkor a köztisztviselők napja a NAV vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakterületének munkarendjét nem érinti.

A kórházakban és az Országos Mentőszolgálatnál munkaszüneti napnak megfelelően dolgoznak.

Béremelést kapnak a köztisztviselők

A Miskolci Nemzeti Színházban kedd este tartott díszünnepségen Zöld-Nagy Viktória, a területi közigazgatás-fejlesztésért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy a köztisztviselői szférában dolgozók jelentős béremelést kapnak.

Első körben július elsejétől a járási hivatalokban dolgozók bére emelkedik átlagosan 30 százalékkal, de januártól a megyei hivatalokban alkalmazottak illetménye is nő. Ennek fedezete adott a költségvetésben.

Ezenfelül az informatikai rendszerek modernizálására is beindul, erre csaknem 45 milliárd forintot fordítanak majd uniós forrásból.

Már közel húsz éve megtartják

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja (korábbi nevén a köztisztviselők napja) hivatalosan minden év július elsején megtartott ünnepnap Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte a július elsejei ünnepnapot.