hirdetés

Az otthoni betegápolás során nap mint nap számtalan nehézséggel találhatja szembe magát a gondozást végző személy. Az egészen kis kihívásoktól a nagyobb problémák megoldásáig rengeteg feladat vár rá, mint például a megfelelő eszközök beszerzése, vagy a steril környezet kialakítása.

 

Az utóbbi feltétel különösen lényeges, hiszen mindenképpen el kell kerülni a fertőzések kialakulását, ami veszélyeztetheti a beteg egyébként is gyenge egészségi állapotát. Hogy hogyan, milyen eszközökkel teremthetők meg a szükséges feltételek, azzal kapcsolatban mutatunk néhány tippet az Értéksziget Webáruház segítségével.

 

Miért fontos a steril környezet az otthoni betegápolásban?

 

Csakúgy, mint a kórházi körülmények között, otthon is nagyon fontos, hogy a beteg ne kapjon el semmilyen fertőzést. Ehhez egyrészt rendszeres sterilizálásra van szükség, másrészt az ápolás során használt eszközök cseréjéről, tisztításáról is folyamatosan gondoskodni kell.

 

A steril környezet nemcsak a beteg szempontjából fontos, bár alapvetően az ő fertőzésekkel szembeni megóvása a cél. Egy műtét vagy egy hosszan tartó, krónikus betegség során a szervezet legyengül, és nem képes magát megvédeni a kórokozók támadásaival szemben. Éppen ezért meg kell fordítani a dolgot: arra kell törekedni, hogy a bacilusok ne is tudjanak elszaporodni.

 

A steril környezet ezenkívül az ápolást végző személy szempontjából is lényeges, hiszen ő is fokozott veszélynek van kitéve a hozzátartozója gondozása során.

 

Fertőtlenítők használatával biztonságosabbá tehető az otthoni környezet

 

A fertőtlenítésnek mindenre ki kell terjednie a beteg környezetében: a felületekre, az eszközökre, a terápiát segítő készülékekre, de magára az ápolást végző személyre is. (Itt elsősorban a rendszeres kézfertőtlenítésre gondolunk.) Ehhez pedig olyan speciális fertőtlenítőket kell választani, amik azonnal hatnak, és nem hagynak időt a baktériumok szaporodására.

 

Érdemes továbbá olyan készítményeket választani, amik a bacik széles spektrumát elpusztítják, azaz mind baktericid (baktérium), mind pedig fungicid (gomba) kórokozók ellen védelmet nyújtanak.

 

A fertőtlenítést egy-egy eszköz használata után mindig el kell végezni, és arra is oda kell figyelni, hogy a gondozó mindent csak steril kézzel fogjon meg!

 

A beteg ágyának tisztántartása is lényeges

 

Amikor valaki sokáig ágyhoz kötött, akkor szinte természetes, hogy előfordulnak a vizelet és a széklet ürítésével kapcsolatos balesetek. Emellett az izzadás is okozhat kellemetlenségeket, valamint a felfekvések kezelésére és megelőzésére is oda kell figyelni.

 

Az ágyat éppen ezért érdemes vízhatlan lepedővel leteríteni, amivel megóvható a matrac, és elkerülhető, hogy a baktériumok szaporodásnak induljanak. Ezekből a segédeszközökből léteznek antibakteriális változatok is, amik ráadásul könnyen is tisztíthatók.