hirdetés

Számtalan változást hozott életünkbe a koronavírus-járvány, s bár sokan szó szerint már hallani sem szeretnek róla, ritka az a helyzet, hogy a struccpolitika kielégítő eredménnyel járna. Kivéve persze akkor, ha struccok vagyunk.

 

Nagy vihart kavart a járványhelyzettel kapcsolatos hitelmoratórium kérdése is, amelyet pénzügyi könnyítésként tett elérhetővé a kormány a magánszemélyeken túl a társaságok, vállalkozások számára is. Sokak aggódnak azon, hogy milyen következményekkel jár majd a moratórium a későbbiekre nézve. A mérlegképes könyvelőknek és adótanácsadóknak számtalan ilyen kérdést kell megválaszolniuk munkájuk során.

Mérlegképes kreditpontos képzések

Precizitást és kitartást kíván a pénzügyi munka azoktól, akik elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy belevágjanak. Közben természetesen számtalan izgalmat is rejt ez a terület azok számára, akik valóban értékelni tudják szépségeit.

Az, hogy a mindig változó munkajogi és törvényi környezetben, a napi aktualitásokat mindig követve és ráadásul helyesen is alkalmazva dolgozhassanak a pénzügyekkel foglalkozó szakemberek, rengeteg energiát fektetnek bele a folyamatos tanulásba. S bár az élethosszig tartó tanulás rengeteg más szakmának is jellemzője, az biztos, hogy eltökéltség és kíváncsiság, szenvedély és motiváció is kell ahhoz, hogy szívvel-lélekkel végezhessük a munkánkat.

A jogszabályok által is előírt, gyakorlatorientált példák segítségével, kiemelkedő szakemberek és neves oktatók által tartott mérlegképes kreditpontos képzések segítenek abban, hogy naprakész és használható információk segítségével végezhessék a könyvelők munkájukat. A számviteli törvény változásai, továbbá minden jelentős könyvelést és pénzügyi kérdéseket érintő információ elsajátítható ezeken a képzéseken.

Mi a helyzet a hitel- és kamatmoratóriummal?

A járványügyi vészhelyzetre való tekintettel a 2020. évi LVIII. törvény előírta, hogy amennyiben az érintett felek másképpen nem rendelkeznek, úgy a hitel- és kölcsönszerződések, valamint a pénzügyi lízingszerződések kapcsán felmerülő tőke-, kamat- valamint egyéb díjfizetési kötelezettségekre fizetési moratórium állt elő. Amennyiben az adós mégis törleszteni szeretett volna, arra lehetősége és joga volt.

Hogyan könyveljük?

Természetes, hogy felmerül a könyvelés során az a kérdés, hogy vajon hogyan érinti a társaságok eredményeit a fizetési moratórium, s hogyan kell a mérlegben megjelennie a kérdéses kamatoknak és részleteknek.

A fent idézett törvény alapján a fizetési haladék a kamatok megfizetésére is vonatkozik, ezért a 2020-as üzleti évben keletkező kamat elszámolásra kell, hogy kerüljön, mint ráfordítás, költség. Az összemérés számviteli alapelve is ezt mondja ki, hiszen annak alapján a konkrét pénzügyi teljesítéstől függetlenül az adott üzleti időszakra vonatkozó bevételt és költséget mind-mind számba kell venni.

Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy a könyvelést tekintve nem a pénzügyi teljesítést, hanem magát a pénzügyi kötelezettséget kell figyelembe venni.