hirdetés

Bár több országgyűlési képviselő is szerette volna megkérdezni a jegybank igen sokat támadott elnökét, Matolcsy Györgyöt, az MNB alapítványainak a működéséről, és arról, hogy valóban kaptak-e rokonok is súlyos százmilliókat a közpénzekből. Erre azonban ma nem volt lehetőség. Matolcsy György ugyanis nem ért rá bemenni a Parlamentbe.

Budapest, 2013. december 11. Bárándy Gergely MSZP-s képviselő felszólal az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. december 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Parlamentben a nap legfontosabb témája a kormány és a jegybanki vezetők kérdezése volt, az MNB alapítványainak ügye a képviselői köröket is lázba hozta. Az MSZP-s Tóth Bertalan például azt kérdezte volna a jegybankelnöktől, hogy független-e Matolcsy György Matolcsy Györgytől.

A szintén MSZP-s Bárándy Gergely is Matolcsyhoz adott be azonnali kérdést, azzal a sokat mondó címmel, hogy rokonok? A jegybankelnök azonban nem ment be az ülésre, halaszthatatlan közfeladatra hivatkozva. Matolcsy György maga helyett Nagy Márton alelnököt küldte be – Bárándy képviselő nem fogadta el ezt, és ő inkább megvárja szépen türelmesen Matolcsyt.

Tóth Bertalan keményen feltette a kérdését, hogy mikor ismerik el, hogy összejátszottak a kormánnyal? A jegybank alelnöke, Nagy azt felelte, hogy az alapítványok kaptak egy vagyonjuttatást, ebből vásároltak állampapírt, aminek a hozamából gazdálkodnak.

Matolcsy mellett a miniszterelnök Orbán Viktor sem ért ma rá. Őt is többen kérdezték volna ma, ám a miniszterelnök nem ment be az ülésre. Harangozó Tamás, az MSZP képviselője például arról érdeklődött volna, hogy meddig maradhat Matolcsy és Polt Péter a helyén, Schiffer András pedig arról, hogy „mikor szakad össze ég és föld” – merthogy a kormányfő múlt héten a Népszabadságnak azt nyilatkozta, ekkor rendülne csak meg a bizalma Matolcsyban.