hirdetés

Százötvenhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az elmúlt héten. A Szegedi Törvényszék két vádlottal szemben végrehajtandó, háromra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki – a kiutasítás mellett –, 41 terheltet egy évre, 106-ot két évre, egyet négy évre kiutasítottak Magyarország területéről. A kiutasítottak, az Esti Újság úgy tudja, többnyire magyar börtönbe kerülnek, mert Szerbia nem hajtja végre a kitoloncolásokkal járó befogadásokat. 

menekült gyerekek

Az elítélt menekültek – akiknek többsége tunéziai, afgán, palesztin, szír vagy pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát – a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.

Az ítéletekkel szemben, amelyekben a bíróság végrehajtandó szabadságvesztést, illetve négyévi kiutasítást szabott ki, a vádlottak és védőik fellebbezést terjesztettek elő, a többi döntés jogerőre emelkedett. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a héten 33 menekültügyi kérelmet érintő beadvány érkezett, a folyamatban lévő ügyek közül egy eljárás hatályon kívül helyezéssel, nyolc elutasítással, egy egyéb módon fejeződött be.

A kiutasítások tökéletes ítéletek ,csak az a baj, hogy az Esti Újság értesülései szerint Szerbia nem fogadja a kiutasított migránsokat Magyarországról, így szerencsétlen menekülteket a bíróság, illetve a vádhatóság börtönben kénytelen elhelyezni. Ezen rács mögé zárt menekültek pedig újabb zsúfoltságot okoznak így az amúgy is nagy bajban lévő BV intézetekben. A törvények értelmében egy évig lehet a kiutasított személyeket börtönökben fogva tartani, utána ki kell őket engedni, ha nem veszi át Szerbia ezen személyeket, márpedig úgy tűnik, Szerbia nem tesz eleget a kitoloncolások végrehajtásának.

(Fotó: Esti Újság)