hirdetés

Megrohamozták a háziorvosokat az influenza elleni védőoltásért. Ki is derült hamar nincs elegendő, pedig a kormány kijelentette mindenki kap ingyen és mindenki oltassa be magát. Így nehéz lesz, hisz csak minden negyedik oltáskérőnek jut a vakcinából jó esetben. Nem jó hír ez a koronavírus járvány közepén.

 

A vakcinát már október 20-tól lehet kérni a háziorvosoktól. Mint ismeretes az elsők között adatta be magának a szert Orbán Viktor miniszterelnök, aki Facebook-posztban számolt be arról, hogy a védettséget jelentő oltást megkapta. Akkor azt üzente:

Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen!

Nos nem mindenki tudja magát beoltatni sajnos, azaz komoly csata folyik a vakcináért. Nincs elég adag.

Sajnos a kormányzat megfeledkezett arról, hogy a krónikus idős betegeknek, vagy a rákosoknak is az orvosai is mind kérték a védőoltást. Ráadásul kevés oltóanyag lett hivatalosan rendelve. A magyar gyógyszer-nagykereskedők is hiába próbáltak, nem tudtak további influenza elleni vakcinát beszerezni a világból sehonnan.

Ugyanis az influenza elleni védőoltás iránt a kereslet nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában megnövekedett a koronavírus-járvány miatt. Korábban 1,3 millió ingyenes vakcina állt rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók számára, az idén viszont sokkal többre lesz szükség, miután a kormány ingyenessé tette az oltást mindenki számára. És itt a bibi. A kormány ugyanis ugyanannyi védőoltást rendelt mint tavaly, így a rendelkezésre álló mennyiség valószínűleg nem lesz elegendő.

A háziorvosok úgy tudjuk kénytelenek voltak a betegeik közt sorrendet állítani. Így először az idős, kórnikus vagy veszélyeztetett korosztály

kaphatták meg a vakcinát. Ha esetleg maradt, akkor ezután jöhetett mindenki más.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke sem látja biztatónak a helyzetet. Dr. Póta György szerint sem lesz elegendő mennyiség a vakcinából. A szakember szerint már alig van a háziorvosoknál oltóanyag. A szakember szerint idén a két járvány egyidejű megjelenése miatt nagyobb jelentősége van annak, hogy a rizikócsoportok megkapják-e az influenza elleni védőoltást.

A gyermekek oltása is csehül áll.

Általában egy praxisban 1000 gyermek van és mindösszesen 40 vakcina áll egy gyerekorvos rendelkezésére – mondta a közismert nyugdíjas szakorvos Sigmund doktornő az Esti Újságnak.

Állítólag 3-4 millió vakcinára lenne szükség az országban, de 1,4 milliónál többről senki sem tud a szakmában.

Sajnos egy közepes influenzajárványban Magyaroroszágon átlagosan 3-5 ezer beteg hal meg valamilyen szövődményben évente.

(turi)