hirdetés

Nem szavazta meg a Fidesz EP-frakciója az Európai Ügyészséget. Azt a vádhatóságot, amit már nagyon időszerű lesz végre felállítani, mivel eddig nem volt olyan szerv, amelyik jogosult lett volna hatékony nyomozásokat folytatni az uniós költségvetést és támogatásokat érintő bűncselekmények esetén.

EU parlamentAz EP a fideszesek nélkül is megszavazta az Ügyészség felállítását az EP mai strasbourgi plenáris ülésén, így hamarosan megalakulhat a meglevő uniós intézményektől független hivatal. Az Ügyészséget húsz tagállam támogatta, a közép-európai régióból egyedül az illiberális politikát követő Lengyelország és Magyarország nem. Szájer József, a néppárti frakció fideszes alelnöke miután a jobboldali képviselőcsoportnak azt mutatta, hogy a frakció támogatja a jelentést, több fideszeshez hasonlóan végül nem nyomott gombot.

Az Orbán-kormány nem szereti, ha bárki zavarja lopás közben, ezért utasítja el az uniós vádhatóságot. A Fidesz képviselői ezúttal is a becstelenség és a korrupció oldalára álltak – kommentálta a szavazást Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, aki a hét eleje óta már nem a pártja alelnöke.