hirdetés

Aggódhatnak a pereskedő rabok. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán meg fogják szüntetni azokat az ügyeket, amiket magyarországi fogvatartottak indítottak a börtönök túlzsúfoltsága miatt. Egy új jogszabály miatt ugyanis a magyar rabok már magyar bírósághoz is fordulhatnak. Ezzel súlyos milliárdokat spórol Magyarország.

Börtön JakartaMeg fogják szüntetni a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán , miután olyan törvényt fogadott el az országgyűlés, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával tegnap Strasbourgban.

A tárcavezető a tárgyalást követően azt közölte, hogy a kedden elfogadott jogszabály nyomán a fogvatartási körülményeikkel elégedetlen elítéltek már hazai szinten is kaphatnak jogorvoslatot, nem kell a strasbourgi székhelyű bírósághoz fordulniuk.
Trócsányi elmondta, hogy a törvény nyomán mintegy hatszáz ügyet szüntetnek meg az emberi jogi bíróságon.

Ennek nagyon fontos költségvetési kihatása van – tette hozzá Trócsányi miniszter.
A miniszter az eljárások elhúzódásával kapcsolatban afelől biztosította Thorbjorn Jaglandot, hogy az új büntetőeljárási kódex és a polgári perrendtartásról szóló törvény megszületésével ezt a kérdést is sikerül megoldani.

A tárgyaláson szóba került a magyar alkotmánybíróság kérdése is, amelyről szólva Trócsányi hangsúlyozta, hogy a testület 2011 óta töretlen védelmezője a magyar alkotmányosságnak.