hirdetés

Németország heteken belül elkezdi oltani a lakosságot a koronavírus elleni vakcinával. Először a veszélyeztetett csoportba tartozók és az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát. Eközben a BioNTech-Pfizer páros ma bejelentette: hivatalosan is kérik oltóanyaguk engedélyezését Európában. Sajnos Magyarországon még jó ideig kell várni ezen nyugati vakcinákra.

Pontos mentrenddel rukkolt elő a német egészségügyi minisztert azzal kapcsolatban, kik és mikor kaphatják meg a koronavírus-ellenes vakcinákat Németországban.

Jens Spahn szerint december közepére felállítják az első oltási központokat, januárban pedig megkezdődhetnek az oltások.

Az első “adagokat” a rizikócsoportokba tartozók, valamint az egészségügyben és az idősellátásban dolgozók kapják majd.

Az év első felében, nyár elejéig pedig az orvosi rendelőkben is el kell kezdeni az oltásokat, mondta a kereszténydemokrata politikus.

Jens Spahn korábbi közlése szerint Németországban a lakosság mintegy 40 százaléka veszélyeztetett az idős kor, a túlsúly, a dohányzás vagy egészségügyi problémák (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség stb.) miatt.

Mint ahogy arra a német kormány is felhívja a figyelmet, az oltóanyag-szállításokról az Európai Bizottság kötött szerződést az uniós tagállamok nevében – eddig öt céggel, illetve konzorciummal született megállapodás.

A vakcinákat az engedélyezés után osztják majd el a tagállamok között a népesség arányában.

A német BioNTech biotechnológiai cég és az amerikai Pfizer gyógyszergyár által alkotott “páros” ma bejelentette, hogy benyújtották az engedélyezési kérelmet Európában.

Közlésük szerint az engedélyezést követően „órákon belül” képesek kiszállítani az oltóanyagot.
Hasonló kérelmet nyújthat be Európában hamarosan az amerikai Moderna is.

Az oltás Németországban nem kötelező.

Senkit nem kényszerítünk arra, hogy beoltassa magát. Ez egyéni döntés – mondta Angela Merkel német kancellár korábban.

Németországban több lépcsőben vezettek be szigorú korlátozásokatazt követően, hogy ősszel jelentősen megugrott az új regisztrált koronavírus-fertőzöttek, majd a vírussal összefüggésben elhunytak száma is.

(csákány)