hirdetés

Bravúros nyomozás, expressz gyorsaságú felderítés, és rekord gyors gyanúsítás. Röviden így lehetne összefoglalni az Illatos úti környezetszennyezés ügyét, amelyet szinte egy évtizedig senki sem vizsgált,és senki sem nyomozott az ügyben. A IX. kerületi rendőrkapitányságon eddig egy embert hallgattak ki már gyanúsítottként, közben a BRFK is nyomoz ismeretlen tettes ellen.

illaros út 2

Gyanúsítottként hallgatott ki egy embert a rendőrség a Budapesti Vegyiművek Illatos úti gyártelepén tárolt veszélyes hulladék miatt indult eljárásban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Mint ismeretes Baranyi Krisztinának, az Együtt kerületi önkormányzati képviselőjének feljelentése alapján indult eljárásban valakit gyanúsítottként hallgattak ki. hogy kit azt hétpecsétes titok övezi. A képviselő azért fordult a hatóságokhoz, mert kiderült: annak ellenére szivárog a veszélyes hulladék a talajba és a levegőbe, hogy a budapesti üzem működése hét éve leállt.

Az MTI megkeresésére a rendőrség közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi kapitányságán hulladékgazdálkodás rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárásban mostanáig egy embert hallgattak ki gyanúsítottként. Ugyanakkor hozzátették, hogy idén április 21-én a BRFK Különleges Ügyek Főosztálya környezetkárosítás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének gyanúja miatt is nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Április 28-án előzetes laboreredmények mutatták ki, hogy a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén a különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón  jelentette be, hogy a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint ezer hordót elszállították.