hirdetés

A világ legismertebb kriptoeszköze 13 éve született meg, alapjaiban változtatva meg a világot. Az induló ára egy bitcoinnak 7 cent volt, ma már több mint 47 ezer dollárba kerül egy bitcoin. Nos, aki mert anno az bizony nagyon nagyot nyert.

 

A Bitcoin születése természetesen nem egy pillanat eredménye volt, így a Bitcoin.org címet már 2008-ban regisztrálták és a kriptovaluta tervét az álnevet használó, máig ismeretlen Satoshi Nakamoto is már 2008-ban közzétette különböző kriptográfiai levelezőlistákon.

Az eredeti tervek szerint nem digitális aranyként, hanem elektronikus készpénz rendszerként megálmodott eszköz a hálózaton létezik a blokklánc segítségével. A blokklánc tulajdonképpen egy olyan adatbázis, melyből törölni nem lehet, csak hozzáadni. Az új blokkok tartalmazzák a hálózaton végbemenő tranzakciókat.

Egy bitcoin anno az induláskor 7 centbe került. Ma már több mint 47 ezer dollár egy bitcoin. Ráadásul a nagy gazdasági világválság óta kiderült ez a fizetőeszköz bizony nem inflálódik semmihez sem képest. A bitcoins pedig nehezen lehet nagyon nagy árfolyam ingadozásra bírni.

Mivel a dizájn alapján a blokkok létrehozása konstans sebességgel történik és a blokkok mérete is meghatározott, ezért idővel a végrehajtásra váró tranzakciók száma eltömítette a rendszert, így fizetőeszközként a Bitcoin nem igazán volt használható praktikusan, de mára ez is megváltozott. Szinte mindenhol lehet vele fizetni.

Mindenesetre a blokklánc első elemét 2009 január 3-án hozta létre a kriptoeszköz alapítója. A blokkláncot alkotó elemekért azok létrehozói jutalmat kapnak, ezt hívják a Bitcoin bányászatának. Szemben a napjainkkal, az első időszakban minden egyes blokk jutalma 50 Bitcoin volt, ám az ez érték 4 évente feleződik, így mára már csak 6,25 Bitcoint kap a sikeres bányász.

A befektetőket lázba hozó hálózat tehát 13 évvel ezelőtt jött létre. Most picit gyengélkedik és esett is 1%-ot a bitcoin árfolyama, de a 47 ezer dolláros árfolyamhoz képest ez az 1%-ék észre sem vehető. Ha pedig az éves árfolyamot nézzük az bizony több mint plusz 50%-ot mutat.

(cs)