hirdetés

Nem aludhat nyugodtan. Továbbra is érvényes a MOL vezére azaz Hernádi Zsolt elleni nemzetközi elfogatóparancs. Elutasította a horvát alkotmánybíróság ugyanis Hernádi Zsolt panaszát, az ítéletük szerint a horvát bíróságok nem, csak a magyar szervek sértették a jogait. A horvát igazságügyi szervek egyébként a mai napig le vannak taglózva azon, hogy a magyar állam hivatalosan is asszisztál Hernádinak azzal, hogy megtagadták a MOL vezérének kiadatását. Hogy miért jó hazánknak, hogy ily törvénytelenül védi a Hernádit nem tudni, csak sejteni lehet.

hernádi 9

A Jutarnji List című horvát napilap értesülése szerint az alkotmánybíróság ítéletében közölte, “megelégednek megelégszik azzal a ténnyel, hogy a panasz indítványozója nem elérhető a horvát hatóságok számára, ezért nem lehet a horvát bíróságnak felróni azokat a mulasztásokat, amelyeket saját országa követett el a beadványozóval szemben, az ő kárára. Konkrétan, nem lehet Horvátországnak felróni azt, hogy a magyar illetékes szervek elmulasztották kézbesíteni Hernádinak a horvátországi kihallgatásokra szóló idézéseket, amelyeket Horvátország szabályszerűen továbbított”

Hernádi Zsolt és a Mol Nyrt. ügyvédjei korábban a letartóztatási parancsot – amely alapján az Interpol hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot adott ki – Hernádi ellen jogellenesnek tartották és panaszt tettek a horvát alkotmánybíróságnál. Hernádiék szerint nem kapott idézést a horvát szervektől, ennek ellenére az ügyészségen elrendelték az előzetes letartóztatását, amely alapján hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol.

A  horvát alkotmánybíróság azért fogadta el a legfelsőbb bíróság döntését Hernádi előzetes letartóztatásáról, mert a korrupció- és szervezet bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség (USKOK) 2010 júniusa és 2013. július 4-e között négyszer kérelmezte Hernádi Zsolt kihallgatását Magyarországon és kétszer a horvát igazságügyi szervek előtt. Egyikre sem ment el a MOL vezére és ki sem mentette magát alapos indokkal.

A horvát alkotmánybíróság döntése szerint a horvát szervek szabályosan jártak el: a korrupció- és szervezet bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség, az USKOK 2010 júniusa és 2013. július 4-e között négyszer is kérelmezte Hernádi Zsolt kihallgatását Magyarországon, kétszer pedig a horvát igazságügyi szervek előtt, ennek ellenére Hernádi egyszer sem jelent meg a hatóságoknál, ezután rendelték el előzetes letartóztatását. Állásfoglalásuk szerint ha Hernádi nem kapta meg az idézés, az a magyar szervek mulasztása lehetett.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal vádolják, hogy Ivo Sanader volt  miniszterelnökkel együtt- aki azóta korrupció miatt jogerősen börtönbe került – részt vett az INA horvát olajipari vállat törvénytelen eladásában, 10 millió euró kenőpénzt adott Sanadernek, hogy átadja a MOL-nak a vállalatot.