hirdetés

Mostantól csak államközeli szervek felügyelhetik a börtönviszonyokat, mivel 18 évnyi együttműködés után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága felmondta a Helsinki Bizottsággal kötött megállapodásukat. A Magyar Vöröskereszt sem járt jobban, de a családtagok is nehezebben tudnak majd a dutyiban lévő szeretteikkel kapcsolatba kerülni. Már börtön rádió sincs és így kérdés, hogy tévé vagy rádió maradhat-e a cellákban.

bortonBár a civil szervezetekkel való BV programok a fogvatartottak jogainak védelmén túl azt is szolgálta, hogy a közvélemény képet kapjon arról, mire megy el az állam által a büntetés-végrehajtásra fordított évi 40-50 milliárd forintja, és milyen állapotok vannak a börtönökben.

A civilek emellett vizsgálták a fogva tartás körülményeit, beszéltek a parancsnokokkal, a személyzet vezető tagjaival és a fogvatartottakkal is. Volt lehetőségük egyéni meghallgatásokra is, ilyenkor az elítéltek négyszemközt elmondhatták panaszaikat, például azt, hogy érte-e őket bántalmazás.

A Helsinki Bizottság szerint magyar állampolgárokként, a magyar állam által elfogadott szabályok betartását ellenőrizték, ezért nem látják, miben jelentene nemzetbiztonsági kockázatot a tevékenységük. A kitiltásuk mögött a civilellenes törvényhez kapcsolódó propaganda hatását látják.

Újabb szigorítás lesz a csomagküldés terén is a fogvatartottaknak, és a telefonálás korlátozása mellett nemrég azt is elkezdték fokozatosan megtiltani, hogy a látogatók hozzáérjenek a fogvatartottakhoz, s sorra szerelik fel a plexifalakat az asztalok közepére.

Úgy tudjuk papok majd továbbra is mehetnek ki be a börtönökben.