hirdetés

Házkutatást tartott a magyar FBI Spéder Zoltán érdekeltségeinél. A Fidesz-közelinek tartott nagyvállalkozó és bankár ellen a kormánypárti sajtó is erőteljes lejárató hadjáratot indított. Az egyelőre nem világos, hogy Spéder cégeinek vezetői tettek-e feljelentést vagy épp ellenük tett valaki.

Budapest, 2015. m·rcius 12. L·z·r J·nos, a MiniszterelnˆksÈget vezetı miniszter (k) Ès SpÈder Zolt·n, a KˆzÈp-eurÛpai MÈdia Zrt. elnˆke (j) Èrkezik a Portfolio internetes gazdas·gi ˙js·g UniÛs Forr·sok 2015 cÌmmel megrendezett konferenci·j·ra a Hotel Sofitel Budapest sz·llod·ban 2015. m·rcius 12-Èn. MTI FotÛ: IllyÈs Tibor

Állítólag adathordozókat foglaltak le és házkutatást tartottak szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál, és Spéder Zoltán Fidesz-közelinek tartott nagyvállalkozó más érdekeltségeinél is. Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy szerdán több helyen is házkutatást tartottak az FHB-csoportnál. Közölték: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda idén január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amely fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder körül, akinek több, érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. A parlament kedden sürgősségi eljárásban szavazott arról a törvénymódosításról, amely lényegében megszüntette a Spéder érdekeltségébe tartozó Takarékbank kivételes helyzetét a takarékszövetkezeti integrációban, a Magyar Nemzeti Bank pedig ugyanezen a napon 105 millió forintra büntette az FHB Jelzálogbankot, mert állításuk szerint a pénzintézet félrevezette a részvényeseket egy 2013-as kötvényértékesítéssel kapcsolatban. A jegybank személyi felelősségre vonást is indított az ügyben.

A nagyvállalkozó ellen a kormányközeli sajtó – élén az Andy Vajna tulajdonában álló TV2-vel valóságos boszorkányüldözést kezdett. Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón közölte, Spédert a barátjának tartja. Az üzletember elleni kampányról azt mondta: „barátom volt a jóban, barátom lesz a rosszban is”. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a Spéder elleni leszámolással Orbán Viktor neki is üzenni akarna.

(Fotó: válasz.hu)