hirdetés

Csúnyán ráfaragott az a kilenc NAV-os, akik állítólag segítették a cigi csempészeket.  Másodfokon ugyanis indokoltnak látták a bírák a pénzügyőrök előzetes letartóztatását. Így házi őrizetből előzetes letartóztatásba helyezte a záhonyi vesztegetéses ügy kilenc gyanúsítottját a Nyíregyházi Törvényszék.

NAV-sok elfogása-TEK

Mint ismeretes július végén a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tizennyolc pénzügyőrét és három civilt gyanúsított meg az ukrán határ menti cigarettacsempészet támogatásával. Közülük akkor a bíróság kilenc pénzügyőrt és két civilt előzetes letartóztatásba helyezett, nyolc NAV-os munkatárs valamint egy civil esetében pedig házi őrizetet rendelt el.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokon eljárva most megváltoztatta a döntést: hivatali kötelezettséget megszegve elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba helyezte az eddig házi őrizetben lévő gyanúsítottakat is.

Valamennyiüket a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatig, de legfeljebb 30 napra helyezte a törvényszék előzetesbe szökés, elrejtőzés, továbbá az eljárás meghiúsításának, megnehezítésének a veszélye miatt. Az indoklásban szerepel a szervezett elkövetés és a bűncselekmény tárgyi súlyának jelentősége is, különös figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak terhére róható bűncselekmények száma növekedhet, közölte Toma Attila a Nyíregyházi Törvényszék bírája.