hirdetés

Lebukott a hattyúcsempész. Védett bütykös hattyúkat próbált kicsempészni az országból egy 20 éves román férfi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községnél lévő határátkelőn egy kisbuszon. A hat védett szárnyasra az ellenőrzés során bukkantak a jármű csomagterében, két szűk ketrecben.

hattyúk csempészett-police.hu

Összesen kilenc hattyút találtak a határrendészek, köztük hat védett fajnak számító bütykös hattyút és három feketét, amelyek ugyan nem számítanak védettnek, de a sofőr azok szállításához, illetve országhatáron történő átviteléhez sem rendelkezett a szükséges dokumentumokkal – írja a police.hu.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a férfi miként szerezte a hattyúkat. Ő maga fogta-e be, vagy vette. Mint ahogy a rendőrség egyelőre azt sem árulta el , hogy a hattyúk magyarországi populációból származnak-e vagy sem.

A román férfit természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával hallgatták ki a mátészalkai rendőrkapitányságon. Azt, hogy a hattyúk szállításának a módja állatkínzásnak minősül-e, szakértő segítségével döntik majd el. De minden bizonnyal így szállítani a hattyúkat nem volt túl humánus. A lefoglalt madarak végül a Hortobágyi Nemzeti Parkba kerültek.

(Fotó: police.hu)