hirdetés

Önkezével vetett véget életének egy férfi, akinek gyakorlatilag vizsgálatok nélkül írtak fel két különböző tablettát a debreceni kórház pszichiátriáján. A feleségét segítő jogvédő szervezet panasza nyomán most hatósági eljárás indult a kórház ellen – többek között a nem megfelelő ellátás nyújtása miatt.

 

A korosodó férfi tavaly decemberben kereste fel a debreceni kórház pszichiátriáját, hogy segítséget kérjen leromlott hangulata miatt – a felesége is elkísérte a rendelőbe. Az asszony szerint a pszichiáter fel sem nézett a monitor mögül, a panaszok meghallgatása után mindössze felírt két tablettát, annyi figyelmeztetéssel: „ha bőrkiütései lesznek, hagyja abba a szedését”.

Mint kiderült olyan pszichiátriai szereket írt fel, melyekről ismert, hogy mellékhatásként okozhatnak öngyilkossági gondolatokat, de ezt a pszichiáternő már nem tartotta fontosnak megemlíteni a párnak valamiért, vagy lehet nem is gondolt erre. A férfi szedni kezdte a tablettákat, ám napról napra rosszabbul érezte magát. Felesége azzal biztatta: biztosan idő kell, hogy hasson a gyógyszer, szedje csak tovább. A férfi hét napon át szedte gyanútlanul a szereket, majd minden előjel nélkül felakasztotta magát a garázsban. Felesége talált rá a halott férfira.

A gyászoló feleség egy pszichiátriai károkozások feltárására szakosodott jogvédő szervezethez fordult segítségért. Az alapítvány panaszt nyújtott be többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, melynek az ügyben lefolytatott vizsgálta a napokban zárult.

Úgy tűnik, a hatósági vizsgálat igazolta a feleség és a jogvédők panaszát, az NNK főosztályvezetője ugyanis levelében kiemelte:

„Nem zárható ki, hogy a hirtelen öngyilkossági késztetés öngyilkosságig fokozódó felerősödését közvetlenül az új terápia bevezetése okozta.”

Sajnos egyes pszichiátriai szerek fogyasztása fokozza az öngyilkossági késztetést, egyáltalán nem újkeletű probléma. Az elmúlt mintegy húsz évben számos egészségügyi szakhatóság adott ki figyelmeztetést világszerte arról, hogy egyes antidepresszáns és antipszichotikus szerek nemcsak az öngyilkossági gondolatok kialakulását serkenthetik, de erőszakos viselkedést is kiválthatnak. Ezek a riasztó mellékhatások a Magyarországon hatályos gyógyszerleiratokban is fellelhetők, kis utánajárással.

A pszichiátriai szakterület szakfelügyelő főorvosa négy pontban is kifogásolta azt az ellátást, amit a kórház pszichiátriáján nyújtottak az elhunyt férfinak, ezért közigazgatási hatósági eljárást indítottak a kórház ellen. A jogvédő szervezet a napokban feljelentést is tesz a rendőrségen, hogy az ügyben a büntetőjogi felelősség is megállapítható legyen.