hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága rövid közleményben reagált csütörtökön az ország egyetlen hospice intézményével kapcsolatos aggodalmakra. Mint ismeretes az alapítvány pénze elfogyott és el lehetetlenült az otthon működése, ahol rákos betegeket ápolnak.

hospice_FBAz Emberi Erőforrások Minisztériuma elismeri a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány. A civil szervezet újabb támogatási kérelmét a minisztérium vizsgálja.

Az azért picit elgondolkodtató, hogy míg civil kormányközeli alapítványok 100 milliókat kapnak, vagy kisebbségi szervezetek büntetlenül talicskázhatják ki az Uniós milliárdokat, addig egy menthetetlen pontosabban gyógyíthatatlan betegekkel foglalkozó szervezet, akik a legnehezebb pillanatokban vannak éjjel nappal örömben és bánatban a betegek mellett, összesen 3 év alatt 25 milliós támogatásra volt csak érdemes.

Ennél még a felcsúti futball akadémia is több pénzt kapott, milliárdokat. Igaz ők a TAO pénz révén de az is az adóforintokból volt.

Lehet velünk van baj és mi vagyunk túl érzékenyek szociálisan de ez nem normális. Nem normális, mert az állam ezt a szolgáltatást vagy inkább kötelességét nem tudja megoldani, pedig neki kellene, hisz ezen gyógyíthatatlan betegek adóját évről évre beszedték és levonták. Így az a minimum, hogy a végtisztességet is adják meg nekik ! Ha már a pénzük kellett.

Az egyik kereskedelmi tévé szerdán számolt be arról, hogy heteken belül bezárhatják az ország egyetlen felnőtt hospice intézményét. A Magyar Hospice Alapítvány igazgatója azt mondta, hogy elfogyott a pénzük, és hiába kértek az egészségügyi államtitkárságtól támogatást, eddig nem kaptak.

Az alapítvány főleg daganatos betegek életvégi ellátását végzi, eddig több mint tízezer betegnek és családjának segítettek a legnehezebb időszakban. Eddig főleg magánadományokból és egyszázalékos felajánlásokból tartották fenn magukat, de egyre kevesebbet kapnak.