hirdetés

Brutálisan nőnek a húsipari cégek költségei, így komoly áremelésre kell felkészülni. A sertéshús akár 30%-al is drágább lehet.

 

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke Éder Tamás szerint a bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia szintén drágul, ahogy csomagolóanyaghoz is csak több pénzért lehet már hozzájutni. Ráadásul

az élő sertés ára eközben 30 százalékkal nőtt, az érdekképviseleti elnök szerint pedig ennek az okát Kínában kell keresni: az ott pusztító sertéspestis miatt az ország hatalmas igénnyel lép fel a világpiacon.

 

Az iparági szereplők a túlélésük érdekében kénytelenek lesznek árat emelni, amihez Éder Tamás empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.

 

Márpedig, ha drágább az alapanyag és lényegesen magasabb a munkaerő ára (ez a két fő költségelem), akkor szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb sokkal drágábbak lesznek a késztermékek is, igaz egyelőre itthon még nem volt a készítmények piacán érdemi árrobbanás.