hirdetés

Menetrend szerinti járat lesz az Antarktiszra. Legalábbis az izlandiak erre készülnek nagyon. A történelem során igaz, csak most először szállt le egy ekkora Boeing utasszállító repülőgép a legjegesebb kontinensen.

antarktiszi repülés

Az izalndi Loftleidir légitársaság tudhatja magáénak azt a történelmi bravúrt, hogy először szálltak le egy nagy, 115 tonnás Boeing géppel az Antarktisz jegén. A kontinensen első utasszállítóként egy Airbus A319-es landolt, még 2008-ban, de az feleilyen súlyú volt és méretre is sokkal kisebb – a havas-jeges viszonyok között ez pedig nagyon nem mindegy a leszállásnál.

A Mashable beszámolója szerint az Union gleccser közelében kialakított futópályán általában teherszállító és katonai gépek szállnak le, múlt héten azonban egy Boeing–757 törte meg a jeget – szerencsére csak a szó átvitt értelmében. A különleges landolást a légitársaság mellett két másik cég is segített megtervezni, hét hónap munkája kellett hozzá. Persze nem céltalanul tették ezt, hisz az izlandi vállalatok azt tervezik, hogy rendszeres járatok közlekednek majd az Antarktiszra hamarosan.