hirdetés

Hajdúszoboszló nem akar munkásszállás város lenni, Hajdúszoboszló fürdőváros volt, és talán marad is. Úgy tűnik a helyi politikusok is észbe kaptak. Nemrég számoltunk be róla, hogy a szebb napokat látott Aqua Blue Hotelből munkásszálló lett. Fényképek bizonyítják, hogy már megérkeztek a külföldi vietnámi és filippínó munkások első csoportja. A város jegyzője eddig semmit nem tett, a polgármester Czeglédi Gyula minderről nem tudott és megkeresésünk után arról tájékoztatott, hogy a jegyzőt utasítja a fura, engedély nélkül működő munkásszállók ügyének kivizsgálására. A város vezetése pedig mára eljutott oda, hogy minden helyit kér jelentse azonnal, ha munkás szállóra jeleket lát.

A fürdővárosban a különös felszámolás alá került és fura , igen gyanús körülmények közt gazdát cserélt Aqua Blue Hotel bérlője, az Esztinka Kft. úgy tűnik a település érdekeit figyelmenkivüdl hagyva úgy döntött belecsap a munkásszálló bizniszbe. Feltehetőleg a busás és mesés haszon reményébe. Az eset azért is érdekes, mert engedélye nincs a bérlőnek a szálló üzemletetésére és így a munkás szállásra sem. Az, hogy mégis a szebb napokat látott hotelből külföldi munkások szállója lett eddig senkinek sem tűnt fel, sőt a NAV-nak sem, és egyéb más hatóságoknak sem. A fürdőváros így , ha akarja, ha nem a debreceni giga beruházások miatt munkás szálló város lett.

Nemrég azt is megírtuk, hogy az Aqua Blue Hotelhez egy török kamion rengeteg vaságyat és matracot hozott, minden bizonnyal nem a pihenni vágyóknak, hisz a hotel berendezése elvileg még meg van, hisz az új tulajdonos a szálloda ingóságait nem tudta megkaparintani. Erről is nyilvánosságra hoztunk képeket, de a hajdúszoboszlói jegyző feltehetőleg még szabin van.

Kíváncsian várjuk mi lesz a vizsgálódásból és milyen bírságot kap majd az Aqua Blue Hotel bérlője. S természetesen az egyéb hatóságok eredményeire is kíváncsiak leszünk, akárcsak a NAV-éra, hisz az biztos, hogy sem adót, sem más járulékot nem fizet az Esztink Kft. a külföldi munkások után és valami trükkel, csellel adta ki a szebb napokat megélt Aqua Blue Hotelt. De azért a Bevándorlási Hivatal vizsgálata is érdekes lehetne, hogy kiderüljön a mutyiban gondolkodó munkás szállásokra specializálódott személyek milyen okosságot találtak ki a különféle adók elkerülése érdekében.

Hajdúszoboszlón a legnagyobb veszélyt , hogy munkások százai érkeznek épp ez a hotel adja, hisz van közel 70 szobája, ahova négyesével, ötösével, akár 400 munkást is el lehet szállásolni. A hotel kálváriája már majd 10 éve tart, azonban hiába van új tulajdonosa, a furcsaságok sokasága miatt per alatt van a tulajdonjog is, akárcsak a hotel sorsát megpecsételő felszámolás is, mert történtek törvénytelenségek szép számmal az Esti Újság úgy tudja. Így a felszámolás is per alatt van, és senki ne vegyen rá mérget, hogy a bíróság kimondja itt minden törvényes volt. Így bizony a Dunafaktor Zrt.is lehet néz majd mint a moziban, hisz a 3-4 milliárdos hotelt alig 10%-on szerezték meg, még jó, hogy a törvény védi a bajbajutottakat és azt, hogy a pénzügyi hiénák ne tudjanak ilyen trükkökkel bármit is megvenni. Nos itt az Aqua Blue Hotel esetében a mutyi gyanú fenn áll, és milyen szép dolog, hogy ezen messziről gyűrt emberek most egy történelmi fürdővárost akarnak tönkre tenni. Hát ez nem szép dolog.

De valami megmozdult Szoboszlón.

A város képviselője Jónás Kálmán is érzi baj lesz és így írt a Hajdúszoboszlóiaknak, amit szó szerint közlünk.

NYÍLT LEVÉL HAJDÚSZOBOSZLÓ SZÁLLÁSADÓINAK

Tisztelt magánszállás, panzió tulajdonosok, szállásadók!

🛑 Nagyon fontos ügyben fordulok Önökhöz egy olyan kéréssel, amely érinti az anyagi függetlenségüket is. Viszont nem hallgathatok, nem nézhetem tétlenül azokat az eseményeket, amelyek előttünk állnak, ha nem lépünk időben.
🛑 A debreceni ipari parkban folyó építkezések miatt több ezer munkavállalónak szükséges rövid időn belül szállást biztosítani. Most ne foglalkozzunk azzal, hogy miért építik ezeket, a kivitelezés akkor is elkezdődött vagy el fog kezdődni, ha az egész megye tiltakozik ellene. Most ne foglalkozzunk azzal se, hogy szavak szintjén évek óta küzdünk a bevándorlás ellen, most mégis hívjuk és várjuk a külföldi tömegeket.
🛑 A megyében Hajdúszoboszló az egyetlen település, amelyik képes ezeknek a külföldi munkavállalóknak szállást biztosítani. Itt van meg az a vendégtartói kapacitás, amely alkalmas erre. Nyilván a fejvadász cégek jól tudják ezt, és a jelzések alapján már elkezdték lefoglalni azonnal, vagy akár szeptembertől azokat a szálláshelyeket, ahová behoznák a vendégmunkásokat. A folyamat elkezdődött, ezt fényképek és a városban máris tapasztalható esetek bizonyítják.
🛑 Tudom, hogy nagy a kísértés, hisz a fejvadászok biztosítanák a szálláshelyük teljes foglaltságát egész évben, ráadásul emelt áron. Viszont kérem Önöket, hogy ne engedjenek az anyagi csábításnak! Lássák be, ha 5-6 ezer külföldi vendégmunkás tartósan letelepül a városban, az mekkora biztonsági kockázatot jelent a lakosság részére! Ha ez a helyzet mégis megvalósul és az országos, a román, a lengyel médiában leírják, milyen az itteni helyzet, búcsút mondhatunk a lassan száz év alatt felépített hírnevünknek, turisztikai vezető szerepünknek. 2024-től senki sem fog a városunkba jönni, hosszabb távon Önök is rosszul járnak a most jónak tűnő döntésükkel!
🛑 Ezért kérem, hogy ne írják alá az Önök elé rakott szerződéseket, az bármennyire is csábító, ne ássák alá ezzel a város hírnevét, biztonságát! Csak kérhetem, mert a város vezetősége jogi eszközökkel ezt nem tudja megakadályozni. Gondoljanak a jövőnkre, gondoljanak a polgárok biztonságára, most szükséges, hogy igazán összefogjunk!

Tisztlelettel: Jónás Kálmán – önkormányzati képviselő.

A város vezetője Czeglédi Gyula polgármester is írt a közösségi oldalán . Sőt minden helyit felkért a város vezetője arra, hogy fogjanak össze, mert Hajdúszoboszló nem lesz munkásszálló település. A polgármester levelét is szó szerint közöljük.
KÖZÖSEN VÉDJÜK MEG VÁROSUNK BIZTONSÁGÁT ÉS TURIZMUSÁT!
Kedves Hajdúszoboszlói Lakosok!
Az elmúlt napokban számos hír jelent meg a városunkban tartózkodó vendégmunkásokkal kapcsolatban. Szeretném leszögezni, hogy ezek között vannak valós információk, ugyanakkor számos álhír is elterjedt.
Még a hét közepén konzultáltam Dr. Gali Sándor rendőrkapitány úrral ez ügyben. Fokozott figyelmet kértem a rendőrség részéről, melynek következtében már a hétvégén nagyobb rendőri jelenlét és ellenőrzés volt a városban, különös tekintettel az éjszakai élet helyszíneire, ahol a fiatalok gyakran tartózkodnak. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindent megteszek azért, hogy Hajdúszoboszló lakossága biztonságban érezze magát!
Tisztában van mindenki azzal, hogy városunk hírnevének és a turizmusnak kiemelkedő fontossága van. Évtizedeken át szorgalmasan dolgoztunk azon, hogy felépítsük és fenntartsuk turisztikailag meghatározó szerepünket. A generációkon átívelő munkával és elkötelezettséggel elért eredményeket kötelességünk megőrizni. Ezért határozottan kijelentem, hogy nem engedjük, hogy a városunk biztonságát és hírnevét bárki is veszélyeztesse. Minden olyan intézkedést megteszünk, amely képes megakadályozni városunkban munkásszálló létesítését.
Amennyiben indokolttá válik, úgy nyilvánosságra hozom azoknak az egyéneknek a nevét, akik külföldi vendégmunkásokat tartanak Hajdúszoboszlón. Ezzel is szeretnénk nyomatékosítani az elkötelezettségünket!
Itt szeretném megjegyezni azt is, hogy Hajdúszoboszló önkormányzata már az elmúlt hónapokban is hozott olyan intézkedéseket, amellyel tovább kívánja korlátozni városunkban munkásszálló létesítésének és üzemeltetésének lehetőségét a kiemelt üdülő övezeten túl, szinte az egész városra kiterjesztve. Csak ipari övezetünkben saját, helyi vállalkozói tevékenységhez teszi lehetővé helyi rendeletünk munkásszálló létesítését.
Igazgatási eljárás keretében lakossági bejelentések alapján további lehetőség van a bérleményben működő tevékenység vizsgálatára, illetve szükség esetén a szakhatóságok, adóhivatal, katasztrófavédelem és népegészségügy tájékoztatására. Hajdúszoboszló város vezetése minden törvényes eszközt megragad városunk értékeinek és az emberek biztonságának védelme érdekében.
Tisztelt Hajdúszoboszlói Polgárok!
Ritán szoktam személyes motívummal előhozakodni, de kérem fogadják el tőlem, hogy én magam sem azért dolgoztam városunk turizmusának felvirágoztatásáért közel három évtizeden keresztül, hogy most egy debreceni iparfejlesztés mellékszálaként tönkre tegyék városunk turizmusát.
Arra buzdítok mindenkit, hogy bízzon Hajdúszoboszló városvezetésében és a rendőrség munkájában egyaránt. Fel kell azonban ismernünk, hogy ehhez együtt kell működnünk, csak így találhatunk megoldást a felmerülő problémákra. Arra kérek ezért mindenkit, hogy minden esetben hiteles forrásból tájékozódjon és ne tegyen közzé olyan információt, amelyek félrevezetőek lehetnek. Ugyanis ez a folyamat is rendkívül ártalmas és nem segíti közös ügyünket.
Ugyanakkor felhívom városunk polgárainak figyelmét, hogy tegyenek bejelentést minden olyan esetről, ahol vendégmunkások elszállásolását tapasztalják, vagy gyanítják! Előre is köszönöm együttműködésüket!
Továbbra is számíthatnak Hajdúszoboszló városvezetésére biztonságunk megőrzése érdekében.-írta Czeglédi Gyula, polgármester.
Bízzunk benne a fürdővárosból valóban nem lesz külföldi vendégmunkások városa, hisz az a turizmusnak igencsak betenne. Értjük mi a sok haszonlesőt, a sok okoskodót, a kapzsi emberek sokaságát, de egy várost tönkre tenni csak a pénzért több mint pofátlanság és arcátlanság.  Nem is értjük az ilyen emberek mit képzelnek magukról, hogy megvesznek egy ingatlant, vagy bérelnek, ahova le se mennek, majd jól felforgatnak egy várost a saját érdekük miatt ? Na itt van az, hogy állj !! S netovább !!