hirdetés

Háborús bűnös segítette a miniszterelnök Orbán Viktor barátjának az eszéki futballcsapat, az NK Osijek megvásárlását. Glavis tábornok a délszláv háborúban szerbeket kínoztatott meg és ítélték el emiatt de nemrég szabadult. A felcsúti polgármester Mészáros lehet erről semmit sem tud, hisz. Branimir Glavaš tábornok saját bevallása szerint nem Mészárost, hanem annak horvát üzlettársát ismertette össze az eszéki polgármesterrel és a döntéshozókkal. Mészárosék még nem írták alá a 46,6 százalékos tulajdonrész megvételéről szóló papírokat.

orbán-csányi-hernádi-mészáros

A háborús bűnökért elítélt horvát tábornok, Branimir Glavaš segített és ténykedett abban, hogy a felcsúti polgármester és barátja eljusson a horvát fociklub, az NK Osijek közelébe. Mészáros Lőrinc üzlettársa nem a háborús bűnös Glavaš, hanem egy másik horvát üzletember. Nemrég Eszék városi tanácsa a közelmúltban szavazta meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek adják el a csapatban megszerzett részesedést, így a magyar polgármester Mészáros és Mészáros Kft. nevű cége 46,6 százalékos tulajdonrészt szerzett a klubban. További 44-45 százalékot egy eszéki üzletemberrel, Ivan Mestroviccsal szerezhet meg akkor, ha a csődeljárás alatt álló városi bank és a városi cég részesedése is hozzájuk kerül. A maradék, 10 százaléknyi részvény magánszemélyek kezében van. Az önkormányzat tulajdonrészéért Mészárosék 100 ezer kunát, azaz mintegy 4 millió forintot fizettek, de fedezniük kell a klub 7 millió kunás adósságállományát, továbbá 2017-ben 18 millió kunát is ki kell fizetniük az elmaradások rendezésére.

Az eszéki városi képviselők egy része, különösen a baloldali ellenzék egyik képviselője nem volt túl lelkes Mészáros ajánlatától. Jaroslav Pecnik azt mondta róla a január 19-i képviselői ülésen, hogy „alvilági üzletember”, legyenek vele nagyon elővigyázatosak.

A város polgármestere azonban Mészáros határozott támogatásának adott hangot, és az is egyértelmű volt, hogy ha nem adják el a csődhelyzetben lévő klubot, akkor az hamarosan megszűnhet. Ivan Vrkic polgármester nem titkolta, ő is hallott egy s mást, de nyilvános pályázaton, törvényesen választották ki a győztest.

Néhány helyi képviselő szerint azonban Glavaš közvetített először az új tulajdonosok és a városvezetés között. Glavaš maga erről azt mondta, ő nem Mészárost, hanem üzlettársát, Ivan Mestrovicot ajánlotta be a városvezetésnek, a polgármesterrel hármasban kezdtek el gondolkozni a klub megmentéséről. Mészáros Lőrincet már nem ő, hanem Mestrovic hozta az üzletbe – mondta a volt tábornok. Mestrovic eszéki üzletember.

Az önkormányzati részesedés eladását a múlt héten szavazta meg a város vezetése, de Mészáros Lőrinc a lap szerint még nem írta alá a dokumentumokat. Mészáros egy névtelen forrás szerint nem állt el az üzlettől, az adásvétel nyélbe ütése azért késhet, mert a városi bank és egy városi cég részesedésének átvétele is folyamatban van.

A volt tábornok Eszéket védte a délszláv háborúban. A vád szerint Glavaš 1991-ben az általa szervezett félkatonai alakulat útján szerbeket raboltatott el, kínoztatott és öletett meg. 2009-ben, Boszniában tartóztatták le, majd Horvátországban nyolc évre ítélték a szerbek ellen elkövetett háborús bűnök miatt.

2015-ben szabadult, miután a horvát alkotmánybíróság megsemmisítette az ítéletet – nem mintha Glavaš ártatlannak bizonyult volna, hanem jogtechnikai okokból. Egy másik eljárás még folyamatban van a volt tábornok ellen – ezúttal is háborús bűnökért akarják felelősségre vonni. Glavaš jelenleg Eszéken él, tagja a horvát parlamentnek, és a kilencvenes évek közepén ő volt az eszéki focicsapat vezetője.