hirdetés

A világ “háborúban áll a Coviddal”, a koronavírus okozta járványos betegséggel – szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Genfben, egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy térjen át “hadigazdálkodásra”.

 

Háborúban állunk egy vírussal. A hadigazdálkodások idejének a logikájára és gyorsaságára van szükségünk” – jelentette ki a főtitkár az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó tagállamok éves értekezletének megnyitóján.

Guterres – aki szerint a tavaly év elején kezdődött pandémia “szenvedéscunamit” zúdított a világra – azt mondta, hogy a vírus miatt közel 500 millió munkahely szűnt meg. A főtitkár nemzetközi összefogást sürgetett, hangsúlyozva, hogy ennek híján a vírus a szegényebb, elegendő oltóanyaggal nem rendelkező országokban tovább mutálódik, ez pedig több százezer ember halála mellett lassítja a világgazdaság újjáéledését is.

A méltányos vakcinaelosztással kapcsolatban bejelentette, hogy a hét végén egyeztetni fog a gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) vezetőjével egy munkacsoport megalakításáról, amelynek célja az oltóanyaggyártás kapacitásának a megduplázása lesz. Hozzátette, az egyeztetésen fel fogja vetni a technológiával és a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos rugalmasságot is. Leszögezte, hogy ennek érdekében az egész világszervezetet kész mozgósítani.

A megnyitón felszólalt a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is, aki szintén a méltányosabb vakcinaelosztásért szállt síkra, s felszólította az oltóanyaggal rendelkező országokat, adományozzanak vakcinadózisokat az oltások méltányos elosztására létrehozott Covax programnak.

A főigazgató kitért az egészségügyi dolgozók helyzetére is, akik közül szerinte legalább 115 ezren estek a vírus áldozatául. Figyelmeztetett arra is, hogy ha a járvány terjedése nem lassul, három hét múlva már annyi igazolt halálos áldozata lesz a Covid-19-nek idén, mint a tavalyi év során összesen. Hozzátette, hogy a 2021-ben mostanáig regisztrált fertőzöttek száma máris meghaladta a 2020-ban igazolt összes esetet. “Egyetlen ország sem mondhatja el magáról, hogy biztonságban van” – szögezte le.

(cst)