hirdetés

A miniszterelnök állítólagos tanácsadóját, Habonyt és Rogán Antalt faggatná a gazdasági ellenőrző albizottság jobbikos elnöke arról, hogy pontosan hová is vándorolnak a letelepedési kötvények értékesítéséből származó, offshore cégekbe rejtett milliárdok. Volner János terve mondhatni kiváló, azonban aligha fog megjelenni és beszélni a két érintett személy.

Rogán Antal; Habony Árpád

Az offshore cégek letelepedési kötvényből származó bevételei – a tervek szerint ez lesz az egyetlen napirendi pont jövő hét csütörtökön,  az országgyűlés gazdasági ellenőrző albizottságának ülésén. Ennek keretében az albizottság jobbikos elnöke, Volner János igencsak prominens személyeket szeretne meghallgatni: Rogán Antalt, a miniszterelnök kabinetfőnökét, Habony Árpádot, a kormányfő tanácsadóját, illetve Michaeli Shabtai üzletembert.

Mint közismert, a letelepedési kötvény lényege, hogy 300 ezer euró befektetés ellenében bárki magyarországi, vagyis EU-s tartózkodási engedélyhez juthat. A Rogán Antal javaslatára létrehozott konstrukcióban csak bizonyos, részben offshore hátterű cégek forgalmazhatják a kötvényeket, és jutnak abból jelentős – egyes becslések szerint milliárdos – haszonhoz. A Heti Válasz a múlt héten azt írta, hogy az egyik ilyen cég, a balkáni és a volt szovjet országokban forgalmazó VolDan Investments Ltd. tulajdonosa Michaeli Shabtai.

Belpolitikai szempontból érdekesebb, hogy a lap szerint a kötvényeket értékesítő cégek közül három – köztük a legnagyobb falatnak számító kínai piacot lefedő Hungary State Special Debt Fund – is több szálon kapcsolódik Habony Árpádhoz, akit mindenki a miniszterelnök tanácsadójaként ismert, de akinek semmiféle hivatalos, szerződéses kapcsolata nincs se a kormánnyal, se a Fidesszel.

Az is tény, hogy igen kicsi, mondhatni nulla az esélye annak, hogy Rogán vagy Habony tényleg megjelenik az albizottság előtt, hiszen erre nem lehet senkit sem kényszeríteni. A kabinetfőnök miniszter és az állítólagos tanácsadó beidézése inkább csak szimbolikus politikai lépés az albizottság ellenzéki elnöke részéről.