hirdetés

Újabb rendőrségi feljelentés és nyomozás-elrendelés Siófokon. Az ex-rendőr, ma már  polgármester Lengyel Róbert ezúttal egy 2011-es amerikai úttal kapcsolatban fordult a nyomozó hatósághoz. A régi fideszes polgármesternek így ezen  ügyről is lesz majd mit magyarázkodnia, mert ez már a hatodik feljelenté,amely az ő városvezetésének ideje alatti ügyeket érinti.

BAlázs Árpi

Közérdekű adatkérés érkezett a siófoki városházához, azzal kapcsolatban, hogy 2011-ben jelentős létszámú városi delegáció utazott a kaliforniai testvérvárosba, Walnut Creekbe, közel két hétre. A hiányos papírokból annyi megállapítható: két főre, négynapos programra szólt a meghívó, ezzel szemben kilencen utaztak, csaknem két hétre. Igazságügyi szakértő szerint megalapozott a hűtlen kezelés gyanúja, a rendőrség elrendelte a nyomozást.

Lengyel Róbert siófoki polgármester a közérdekű adatszolgáltatás érdekében átvizsgáltatta a 2011-es testvérvárosi látogatás városházán fellelhető dokumentumait.

Kivetettem a fellelhető iratanyagot az irattárból, s azzal szembesültem, hogy a dokumentáció hiányos (az 1-6 tételszám alatti iratok nem voltak fellelhetőek és azóta sem kerültek elő) és a kifizetésekkel kapcsolatosan is vakfoltok voltak – írja Facebook-oldalán a városvezető. – A rendelkezésre álló iratok szerint: a testvérváros polgármestere négynapos programra invitálta a volt polgármestert, plusz egy fő kísérőjét, de végül is, rajtuk kívül további három városi képviselő, egy hivatali dolgozó és három képviselői családtag (gyerekek és feleség) is kiutazott. A repülőjegyek egy részének az utólagos befizetése megtörtént, ezen felül az útnak az önkormányzatot terhelő egyéb költségei körülbelül 2,8 millió forintra rúgtak. Utasítottam a jegyzőt belső vizsgálat elrendelésére. A belső ellenőr a jelentését elkészítette, melyben egyebek mellett szabályozási hiányosságokra és egyéb mulasztásokra utaló körülmények kerültek rögzítésre. E jelentést a képviselő-testület pénzügyi bizottsága meg is tárgyalta.

 

A polgármester ezt követően igazságügyi szakértőt kért fel az iratanyag átvizsgálására. „A szakértői vélemény pénzügyi visszaélések és az adózás rendjével összefüggő mulasztások gyanúját állapítja meg – írja Lengyel. – Büntető feljelentést tettem az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt, továbbá pénzügyi szakembert kértem fel az adófizetési kötelezettségek utólagos vizsgálatára, illetve jogszabályok szerinti rendezésére vonatkozóan.

Rövid időn belül ez a hatodik feljelentés különböző ügyekben, melyet Lengyel Róbert tett siófoki városvezetőként, vagy a térségi hulladék gazdálkodási önkormányzat konzorciumi elnökeként.

Nincs szó boszorkányüldözésről, eltántoríthatatlan vagyok attól, hogy az év végére tisztán lássak, rendet tegyek a múlt ügyeiben – mondta a polgármester. – A walnut creek-i út kapcsán is a tisztánlátás érdekében bíztam az illetékesekre annak az eldöntését, hogy jogszerű volt-e a közpénzfelhasználás.