hirdetés

1,2 tonnás arannyal, gyémántokkal és állati bőrökkel díszített trónt kapott 90. születésnapjára Robert Mugabe, zimbabwei elnök. Az ajándékon három művész két éven keresztül dolgozott.

Bár az elnöknek pénteken volt a születésnapja, a „királyi trónt”, ahogy a zimbabwei állami televízió nevezte, csak egy nappal később adták át egy zártkörű ünnepség keretében, mivel Mugabe aznap tért haza Szingapúrból, ahol a bal szemén szürkehályog-műtétet hajtottak végre.A kőből faragott trónt arannyal, gyémántokkal és állati bőrökkel díszítették. Három helyi művész két éven keresztül dolgozott rajta, mielőtt az elnöki hivatalnak ajándékozták.

A hivatalos médiában olyan fényképek jelentek meg, amelyeken az államfő a leopárd-, krokodil- és oroszlánbőrökkel borított trónon ül.

A politikus egy nemrégiben vele készített interjúban „Isten kegyének” nevezte hosszú élettartamát.

„A kilencven csak egy szám, számomra ez kilencven év tapasztalatot jelent, jót és rosszat egyaránt” – mondta Mugabe a szombati rendezvényen.

zimbabwe elnöke

A vasárnapi nyilvános ünnepséget egy 50 ezer nézőt befogadó stadionban tartják a fővárostól 74 kilométerre található Maronderában, ahol az esemény kedvéért nemrégiben felújították a hepehupás utakat. A rendezvény költségét egymillió dollárra (225 millió forintra) becsülik.

Születésnapja előestéjén az államfő azt mondta, hogy 2018-ban véget érő elnöki ciklusa végéig nem fog visszavonulni.
Mugabe 1980 – az ország függetlenedése – óta hírhedten kegyetlen, diktatórikus eszközökkel irányítja Zimbabwét, miközben a gazdasági összeomlás szélére juttatta az államot. Hivatalban töltött harmincnégy évével Afrika legidősebb és egyben legrégebb óta hatalmon lévő vezetőjének számít.

MTI