hirdetés

Tagadta bűnösségét a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás a NAPT TV ex-porducere, a FINA alelnöke a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén kedden. Így az előkészítő ülés nem járt sikerrel és az ügyészség által kínált alkut is visszautasította Gyárfás. A volt tévés magabiztossága érthető, hisz egy napot nem volt előzetesben, míg mások ennél kissebb ügyek miatt  bizony évekig raboskodnak, mire ítéletet kapnak.

Gyárfást, az ügyészség felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg július végén az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyében, mivel a nyomozás során megerősödött a gyanú, hogy valóban ő adott parancsot riválisa megölésére. Ezért a vádiratban 12 év szabadságvesztés kiszabását indítványozzák, amennyiben az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét.

Gyárfás az igen súlyos bűncselekmény ellenére egy napot sem volt előzetesben, sőt hamar a háziőrizetét is feloldották és szabadon járt kelhetett a világban.

Gyárfás a bíróságra érkezve röviden ennyit mondott:

Nincs mit beismernem-mondta a vádlott Fina alelnök.

Gyárfás a tárgyaláson megtiltotta, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla, ami érdekes, hisz mindenki ismeri. Ráadásul közszereplő is valahol, mint Fina alelnök. Bár joga van ilyet kérni.

Az előkészítő ülés reggel 9-kor kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. A vádirat ismertetése során t elhangzott GyárfásTamás vádlott és a sértett Fenyő János között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt a gyilkossággal, aki azt 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Emiatt a terhelt megbízta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – Josef Rohácot a sértett megölésére. Rohác 1998. február 11-én a II. kerület, Margit utcán a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó sértettet egy gépfegyverrel kivégezte. Gyárfást 2018. április 17-én gyanúsította meg a rendőrség azon hangfelvételek alapján, melyeket Portik Tamás készített a Gyárfással folytatott beszélgetésekről 2002-2004 között.

A vádirat ismertetése után Gyárfást hallgatta meg a bíróság, aki nem ismerte be bűnösségét.

Nincs mit beismernem – mondta Gyárfás.

Ezután bejelentette, hogy vallomást tesz, amit fel szeretne olvasni. Ami azért is érdekes, hogy fejből nem tudja elmondani mit szeretne egy profi tévés ? No comment.

A több mint egyórás vallomásában többek között azzal érvelt, hogy személyiségétől idegen az erőszak, Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig már jóval a gyilkosság előtt rendeződtek.

Szerinte az ügyészség feltételezése abszurd, az ő személyiségétől idegen az erőszak. Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig már több mint egy évvel a gyilkosság előtt lezárultak, ezért nem is állt érdekében megöletni riválisát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Tasnádi Péter éveken át teljesen mást mondott a történtekről, az inkriminált hangfelvételekkel pedig Portik csapdát akart állítani, zsarolni akarta őt, továbbá az 515 perces hosszúságú, 2003-2004-ben készült felvételeken 3551 kihagyás, illetve számtalan nem érthető részlet van, ezért nem lehet alkalmas bizonyíték.

Mint mondta, hogy azért nem fordult a hatóságokhoz, mert félt a bűnözők bosszújától.

A törvényszék jövő februárra tűzte ki a következő tárgyalásokat, ahol folytatják Gyárfás Tamás meghallgatását.