hirdetés

Még mindig nincs gyanúsítottja a 3 évvel ezelőtti fura és igencsak érdekes letelepedési kötvények ellopási ügyének. A rendőrség nyomoz, az ügyészség felügyeli az eseményeket. A köznéppel megosztható info pedig nincs. Érdekes, hogy az eset után Csehországban egy ügyvédi iroda elkezdte és a mai napig értékesíti a letelepedési kötvényeket, értesüléseink szerint, igaz ezek ára picit drágább lett már nincs 300 ezres , a legolcsóbb 600 ezer euroba kerül. S ráadásul nehéz is ide bekeveredni.

 

Több mint három éve, 2017. április 7-ről 8-ra virradó éjszaka törtek be az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó cég, az Arton Capital Hajós utcai irodájába, ahonnan több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek a betörők.

Demeter Márta az LMP országgyűlési képviselője idén december közepén kérdezett rá a legfőbb ügyésznél, hogy áll a nyomozás, és hallgattak-e ki bárkit is gyanúsítottként. Polt Péter legfőbb ügyész csupán annyit válaszolt, amit egyébként eddig is tudni lehetett. Vagyis, hogy az ügyben különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik a nyomozás, és
eddig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Ennél több információt a nyomozás érdekeire hivatkozva azonban nem osztott meg Demeterrel.

Az Arton Capital külföldi üzletembereknek 90-120 millió forintnyi euróért cserébe árult magyar letelepedési engedélyeket, amivel aztán az üzletemberek szabadon mozoghattak egész Európában, a pénzt pedig öt év után visszakapták. Az Arton arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein is árulta a magyar kötvényeket.

Az Artont összefüggésbe hozták már Habony Árpáddal és Rogán Antallal is, ugyanis Kosik Kristóf járt el ügyvédként az Arton ügyeiben, aki korábban Habonynak és a V. kerületi önkormányzatnak is dolgozott Rogán polgármestersége idején. A Habony–Rogán-körhöz való kötődésre utal az is, hogy Balogh Radosztina, az Arton ügyvezetője és egyik tulajdonosa Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt.

A fura lopási ügy után nem sokkal Csehországban egy ügyvédi csapat főként a kínaiknak kezdte el intézni az Eu-s munkavállalási engedélyt, mert hazánkban ez igen nehézkes lett. A BM BÁH bekeményített érthető módon. Azonban kiderült némi kérdezgetés után, hogy bizony vannak itt Prágában letelepedési kötvények is, ha kell. Igaz a legolcsóbb is 600 ezer euróba kerül. Nos nem hinnénk, hogy az eltűnt letelepedési kötvények Prágába kerültek volna. Feltehetőleg az ügyészség és a rendőrség már utána járt ezen nyomnak és rendesen lecsekkoltatták a cseh ügyvédi irodát.

( T.E.)