hirdetés

Úgy tűnik a magyar Belügyi szervek képtelenek kezelni a migráns helyzetet. A menekültek Röszkén és Bicskén kitörtek, a Keletiből pedig megindult a több ezres áradat Ausztria felé. Közlekedni nem igazán lehet vagy ha igen nagyon lassan ezen útszakaszon. Hogy a rendőrség miért engedi a menekülteket az autópályán haladni gyalogosan Bécs felé nem igazán érthető, hisz idáig még a vonatokra sem engedték felszállni a tömeget. Vagy épp megállították az adott szerelvényeket, amelyeken migránsok voltak. Vagy bezárták a menekülteket a vagonokba. Szóval igen ellentmondásosan ténykedik a rendvédelem. Hogy ez taktika ? Vagy netán egy újabb belügyi taktika ? Nem tudni de fura.  

Budapest, 2015. szeptember 4. A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók vonulnak Budapest határában az M1-M7-es autópálya kivezetõ szakaszán - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Hír TV riportere szerint túl kevés a rendőr a röszkei határnál, ezért megállíthatatlanul jönnek át a migránsok Szerbiából, és felszólításra sem állnak meg a gyűjtőpontnál. Röszkén a rendőri bázison pedig ismét kitörtek a menekültek.  Ezúttal háromszázan jutottak ki, a lezárt gyűjtőpontról, nem a táborból. A rendőrség közleménye szerint mindent megtesznek az elfogásukért.

Közben a menekültek elindultak a Keletiből spontán Bécs felé az autópályán. A rendőrök csak nézik őket és kisérik a migránsok hadát, akik már Törökbálintnál járnak.  A migránsok egyre inkább fáradnak, sok pihenőt is tartanak. Egy német lapnak egy rendőrtiszt elmondta, hogy azt várják, hogy kifáradjanak. A Hír TV helyszínen lévő tudósítója szerint több osztrák és német rendszámú autóba menekülteket ültetnek, azt egyelőre nem tudni, hogy a határon akarják-e átvinni őket.

A röszkei táborban egyébként óriási a feszültség, az emberek türelmetlenek a lassú ügyintézés miatt, migránsok két csoportja össze is verekedett. A Szeged Ma értesülései szerint a menekültek most már nem csak a rendőröket, hanem az újságírókat is megdobálják. Bicskén eközben 2-300 menekült kitört a bicskei pályaudvarról, most a vasúti síneken Győr és Budapest, valamint a határ felé futottak.

A rendőrség közlése szerint a menetelő migránsok biztonságának érdekében számíthatnak útlezárásokra az autósok. Ausztriába akarnak eljutni először.

Nem sokkal péntek délután egy óra előtt 64 illegális bevándorló átugrott a bicskei befogadóállomás kerítésén és elszaladt – jelentette be Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

Eközben Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket. A rendőrség közlése szerint újból megnyitották az autópályát, folyamatosan fogják el a kitört menekülteket a környező területeken,és szállítják őket vissza a röszkei hangárba.